FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa imenovao novog primasa cijele Irske

Autor: vmrs
VATIKAN, 18. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Papa Benedikt XVI. u petak je odredio zamjenika čelnika rimokatoličke crkve u Irskoj koji će naslijediti kardinala Seana Bradyja čija je vladavina obilježena skandalom zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Vatikan je objavio da je msgr. Eamon Martin (51) imenovan nadbiskupom koadjutorom za Armagh, što znači da će on automatski naslijediti Bradyja kad se on dogodine umirovi.

Brady će ostati primas do mirovine, a uspio se oduprijeti zahtjevima triju od četiriju glavnih irskih stranaka te zahtjevu zamjenika premijera Sjeverne Irske da se povuče zbog skandala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem.

Vatikanski potez smatra se pokušajem da se bezbolno izvuče. Pošteđen je neugodnosti da mora odstupiti prije predviđene mirovine, ali će u praksi novoimenovani Martin preuzeti vodstvo nadbiskupije.

Armagh je u Sjevernoj Irskoj i posebno je važna nadbiskupija jer njezin nadbiskup nosi naslov "primasa cijele Irske", i to je najviši položaj na tome podijeljenom otoku.

U BBC-evu lanjskom dokumentarcu objavljeno je kako Brady 1975. nije upozorio roditelje da im jedan svećenik seksualno zlostavlja djecu iako je to saznao od jedne od žrtava.

Zlostavljač, otac Brendan Smyth umro je 1997., samo mjesec dana nakon početka služenja 12-godišnje zatvorske kazne. On je priznao krivnju, a bio je optužen u 74 slučaja seksualnog zlostavljanja dječaka i djevojčica koje je trajalo više od trideset godina.

Brady se nakon dokumentarca ispričao, ali je rekao i da je film dovodi u zabludu.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙