FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan brani autonomiju crkve u vezi pobačaja

Autor: mtro
VATIKAN, 16. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Sveta Stolica se u srijedu založila za autonomiju crkve i religija prema državi u "moralno spornim" pitanjima poput pobačaja i homoseksualnosti, reagirajući na ocjene Europskog suda za ljudska prava (ECHR) .

Europski sud za ljudska prava u utorak je presudio da zakoni o jednakosti i propisi sigurnosti imaju prednost pred vjerskim slobodama u tri slučaja u kojima su britanski kršćani bili otpušteni ili sankcionirani za izražavanja svojih vjerskih uvjerenja na radnom mjestu.

Vatikan je objavio dugu notu svog predstavništva pri Vijeću Europe u Strasbourgu o slobodi i institucionalnoj slobodi crkve uz razgovor na radio Vatikanu svog "ministra" vanjskih poslova Francuza Dominiquea Mambertija.

U utorak je Europski sud osudio Veliku Britaniju jer je zabranila nošenje križa jednoj stjuardesi, ali ona je osudila nošenje vjerskih obilježja u jednoj drugoj aferi.

I u vezi moralno spornih tema poput pobačaja ili homoseksualnosti, sloboda savjesti se mora poštivati, ocijenio je u srijedu mons. Mamberti i podsjetio na pravo na "prigovor savjesti" za koje se zalaže papa Benedikt XVI.

Crkva i politička zajednica ne mogu se međusobno ignorirati, primjećuje se u noti, u vrijeme dok crkva žali što zapadne vlade ignoriraju njezina stajališta o velikim etičkim reformama poput homoseksualnih brakova.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙