FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan: djecu trebaju podizati majke i očevi

Autor: vkla
VATIKAN, 13. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Vatikanski list L'Osservatore Romano u nedjelju piše da bi djecu trebali podizati majke i očevi, u reakciji na odluku talijanskog kasacijskog suda koji je majci lezbijki dao pravo na skrbništvo nad sinom iz ranije heteroseksualne veze, što je potpirilo rasprave o pravu istospolnih parova na usvajanje djece.

Talijanski je sud nakon žalbe oca da njegov sin neće imati uravnoteženo odrastanje jer mu majka sada ima partnericu, ipak presudio u korist majke djeteta, ocjenivši da se u očevoj žalbi radi o "predrasudi".

U Italiji istospolni parovi nemaju pravo posvajanja djece, ali je udruga za njihova prava Arcigay pozdravila odluku suda kao "povijesnu".

L'Osservatore Romano je u nedjelju reagirao uvodnikom u kojem ističe da je "da je monogamna obitelj idealno mjesto za učenje o važnosti ljudskih odnosa i okružje koje omogućuje najbolji oblik odrastanja".

Osvrnuvši se na najnoviju odluku talijanskog suda, list dodaje da "nitko ne vjeruje da bi se ovakve situacije trebale stvarati samo zato jer u nekim slučajevima ne čine štetu". List posebice poručuje da nitko nema "pravo" na djecu, na koje se poziva homoseksualna zajednica.

Vatikan u zadnje vrijeme sve češće diže glas protiv legalizacije istospolnih brakova. Papa je u prosincu snažno potvrdio crkveno protivljenje istospolnim brakovima, kazavši da heteroseksualni brak ima neprocjenjivu ulogu u društvu.

U nedjelju su se u Parizu okupile stotine tisuća ljudi na masovnom skupu protiv najavljene legalizacije istospolnih brakova u Francuskoj. Povorci se pridružio i pariški nadbiskup kardinal Andre Vingt-Trois.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙