FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan odbacio antisemitske izjave buntovnog biskupa

Autor: akoz
VATIKAN, 7. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Vatikan je u ponedjeljak odbacio antisemitske izjave čelnika skupine katoličkih tradicionalista rekavši da Katolička crkva Židove ne smatra neprijateljima.

Biskup Bernard Fellay, čelnik buntovne Bratovštine svetog Pija X. (SSPX), prošlog je mjeseca rekao da su Židovi bili među onima koji su "tijekom stoljeća bili neprijatelji crkve".

Židovska potpora reformama i osuvremenjivanju na Drugom vatikanskom koncilu 1962-1965. pokazala je da se oni protive crkvi, rekao je. SSPX Koncil odbacuje kao heretički događaj koji je izdao staro katoliko učenje i potkopao crkvu.

"Nije moguće govoriti o Židovima kao o neprijateljima crkve", rekao je glasnogovornik Vatikan velečasni Federico Lombardi i istaknuo da je stav crkve "jasan i dobro poznat". "Crkva je duboko predana dijalogu sa Židovima", dodao je.

Fellay je bio među četiri biskupa SSPX-a koji su bili ekskomunicirani od 1988. do 2009., kada je Papa odlučio povući ekskomunikaciju

Razgovori između SSPX-a i Vatikana o njihovoj ponovnoj punoj integraciji u crkvene strukture propali su prošle godine jer je SSPX odbio prihvatiti reforme Koncila, uključujući pomirbu Rima i Židova, kao važeće katoličko učenje.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙