FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 18. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Republika Hrvatska donijela je odluku o priznanju Nacionalne koalicije za opozicijske i revolucionarne snage kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, objavilo je u petak na svojoj internetskoj stranici Ministarstvo vanjskih i europskih poslova . Hrvatska smatra da će Koalicija pridonijeti uspostavi temelja za političku tranziciju u Siriji što će dovesti do stvaranja uvjeta za razvoj Sirije kao demokratske države koja će poštivati temeljna ljudska i građanska prava. Hrvatska izražava zabrinutost nastavkom dramatičnog povećanja nasilja u Siriji i teške humanitarne situacije civilnog stanovništva te velikog broja izbjeglih u susjedne države. Također, Republika Hrvatska pruža snažnu podršku posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige Lakhdaru Brahimiju u naporima za pokretanje mirovnog procesa i pronalaženje političkog rješenja za sirijsku krizu temeljem Ženevskog sporazuma.

PARIZ - Francuska će vjerojatno, kao i većina članica EU-a, prve dvije godine nakon ulaska Hrvatske u EU uvesti restrikcije za ulazak na tržište rada hrvatskim građanima, odnosno ostaviti na snazi postojeći režim po kojem će građani trebati i nadalje tražiti radne dozvole, rekao je u petak za Hinu izvor iz francuskog ministarstva vanjskih poslova. "Teško mi je odgovoriti precizno, budući da međuministarski odbor još nije počeo rasprave o tom pitanju: čekali smo ratifikaciju prije donošenja oduke", rekao je izvor odgovarajući na pitanje o stajalištu Francuske. Francuska Nacionalna skupština u četvrtak je ratificirala hrvatski pristupni ugovor, a u raspravi je jedan od zastupnika pozvao francusku vladu da učini korak u smjeru definiranja francuske pozicije.

SUBOTICA - Radio televizija Vojvodine (RTV) i novinarske udruge ocijenili su kao govor mržnje pisanje beogradskog lista Pečat u kojemu stoji da RTV vode "antisrpski jurišnici" udruženi u "hrvatski lobi". RTV upozorava na to da se tekstom o Javnom servisu Vojvodine u listu Pečat otvoreno koristi govor mržnje koji podsjeća na dobro poznatu nacionalističku histeriju 1990-ih godina, navodi se u priopćenju s Kolegija generalnog direktora RV-a. U tekstu autora Miodraga Zarkovića tvrdi se da su u "rukovodstvu RTV-a antisrpski jurišnici i osvjedočeni srbomrsci". Uz tu i druge uvrede, tekst obiluje klevetama na račun autora i uprave RTV-a, kao i predsjednika Nezavisnog drušva novinara Vojvodine (NDNV) Dinka Gruhonjića, prenosi se u priopćenju. Pečat beogradski tjednik koji svoje izdanje na internetu predstavlja kao "portal slobodne Srbije".

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy ponovio je u petak nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem da normalizacija odnosa s Kosovom ostaje ključni zahtjev da bi Srbija dobila datum za početak pregovora. "Bez obzira na važnost ukupne reformske agende, normalizacija odnosa s Prištinom ostaje ključni zahtjev za Srbiju i za otvaranje pristupnih pregovora. To uključuje puno poštovanje načela inkluzivne regionalne suradnje, aktivnu suradnju s misijom EULEX i pronalaženje rješenja za teža pitanja na sjeveru Kosova", kaže se u priopćenju koje je objavio Van Rompuy nakon susreta sa srbijanskim premijerom Dačićem. Van Rompuy navodi da će EU održati svoja obećanja Srbiji i da će Vijeće EU-a na proljeće analizirati napredak kako bi se razmotrila moguća odluka o otvaranju pristupnih pregovora.

PODGORICA - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić boravi u petak u Crnoj Gori na poziv predsjednika Filipa Vujanovića s kojim je u Cetinju razgovarao o unapređenju odnosa dviju država. Vujanović i Nikolić izjavili su nakon susreta novinarima da Crna Gora i Srbija nemaju otvorenih pitanja, ali da se međusobne odnose, koji su u ovom trenutku veoma dobri, može i treba unaprijediti. Upitan da komentira odnose dviju zemalja koji su bili zahlađeni zbog proglašenja crnogorske neovisnosti i priznanja Kosova, Vujanović je kazao da se iz kabineta prethodnog srbijanskog predsjednika Borisa Tadića djelovalo na način koji je bio neprimjeren odnosima službene Podgorice i Beograda. Nikolić je kazao da su crnogorska neovisnost i priznanje neovisnosti Kosova utjecali na ponašanje vodstva Srbije. "Tadašnje vodstvo je nastojalo raditi ono što narod voli, a ne voditi zemlju. Želim voditi Srbiju i zato ja kažem da moramo imati najbolje moguće odnose s Crnom Gorom", rekao je Nikolić.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša pokrenut će upravni postupak zbog izvješća protukorupcijskog povjerenstva kojim se sumnjiči za korupciju i sukob interesa, objavila je u petak poslije podne Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS). Protukorupcijsko povjerenstvo prošlog je tjedna u svome završnom izvješću o stanju imovine Janše i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića zaključilo da su oni "sustavno i višekratno" kršili zakon o suzbijanju korupcije i integritetu državnih dužnosnika. Prema izvješću, ta dva političara nisu mogla pojasniti razliku između svojih prijavljenih dohodaka i stvarnog stanja imovine i financijskih sredstava, što obojica niječu.

ALŽIR - Više od 639 talaca, među kojima više od 66 stranaca, oslobođeno je na plinskom polju u Sahari blizu libijske granice, objavila je alžirska agencija APS u petak i prenijela da operacija oslobađanja koju je pokrenula alžirska vojska još traje jer neki islamisti još drže taoce, dok se nestalima vodi još 60 stranaca. "Oslobođeno je gotovo 650 talaca, a među njima više od polovice stranaca kojih je bilo 132", objavila je agencija APS u petak dok su alžirske snage još držale opkoljeno plinsko polje In Amenas, 1300 kilometara jugoistočno od grada Alžira. Još se ne zna što je s oko 60-ak stranaca, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na lokalni izvor. Nije jasno koliko je od tih 60 nestalih stranaca izravno u rukama terorista, a koliko ih se uspjelo skriti, dodaje Reuters.

NUAKŠOT - Vođa islamističke skupine koja je otela taoce u Alžiru traži da Francuska pregovara o završetku rata u Maliju i nudi oslobađanje "američkih talaca" u razmjenu za puštanje iz zatvora islamističkih boraca u Sjedinjenim Državama, izvijestila je u petak mauritanska novinska agencija ANI. "Francuska i Alžir trebaju pregovarati o obustavi rata koji Francuska vodi u Azavadu (sjever Malija)", citira ANI izjavu Mohtara Belmohtara, vođe islamističke skupine "Potpisnici krvlju". Prema istim izvorima Belmohtar predlaže "razmjenu američkih talaca koje drži njegova skupina za Egipćanina i Pakistanku koji su u zatvoru u SAD-u gdje su optuženi za terorizam. Belmohtar je ponudu obznanio u videosnimci koja će "biti podijeljena medijima", navodi ANI.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙