FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA povisila prognozu potražnje za naftom u 2013.

Autor: gple
PARIZ, 18. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila je prognozu potražnje za naftom u ovoj godini, navodeći kao glavni oslonac povećanu potražnju u Kini.

U redovnom mjesečnom izvješću o naftnim tržištima IEA je u petak blago povisila procjenu potražnje za naftom u svijetu u ovoj godini, na 90,8 milijuna barela dnevno, što je 240 tisuća barela dnevno više no što je prognozirala prošlog mjeseca. U odnosu na 2012. potražnja bi se trebala povećati za jedan posto, odnosno za 930 tisuća barela dnevno.

Glavni su razlozi podizanja prognoze viša procjena potražnje u četvrtom tromjesečju prošle godine i poboljšana očekivanja za Kinu, navode u IEA-i.

U osvrtu na proizvodnju u agenciji procjenjuju da se ona u prosincu smanjila za 170 tisuća barela dnevno, na 91,2 milijuna barela dnevno, usprkos opovećanju proizvodnje u zemljama izvan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), za 90 tisuća barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, na ukupno 54,2 milijuna barela dnevno.

Komercijalne zalihe nafte članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) smanjile su se u studenom za 18,7 milijuna barela, nadovezujući se na pad u prethodnim mjesecima. Preliminarni podaci za prosinac ukazuju na dodatno smanjenje, za 18,4 milijuna barela.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙