FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S&P poboljšao prognoze za rejtinge Finske i Luksemburga

Autor: mpuk
LONDON, 15. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Agencija Standard & Poor´s poboljšala je prognozu za najviši kreditni rejting Finske 'AAA' iz negativne u stabilnu, ukazujući na ograničeni utjecaj krize u eurozoni, a isti je potez povukla i u slučaju Luksemburga, uvažavajući snažne financije male kneževine.

"Revizija prognoze odražava naše stajalište da su rizici za finske financije, gospodarstvo i politiku koji proizlaze iz krize u eurozoni i dalje ograničeni a očekujemo da će tako biti i u 2013.", priopćio je u ponedjeljak S&P.

U agenciji napominju kako se čini da se finska vlada zalaže za politike koje bi u srednjoročnom razdoblju trebale omogućiti rast gospodarstva po stopama većim od jedan posto.

Upozoravaju ipak da će u ovoj godini finsko gospodarstvo porasto samo 0,5 posto, nakon stagnacije u 2012.

Stabilna prognoza odražava uvjerenje S&P-a da postoji tek mali rizik promjene u politici ili širem gospodarstvu koja bi uzrokovala snižavanje rejtinga zemlje.

Odvojeno je agencija poboljšala iz negativne u stabilnu i prognozu za kreditni rejting Luksemburga, istaknuvši da su snažne financije i stabilna politika te zemlje dovoljni da nadmaše rizike za gospodarstvo.

Procjenjuju da bi velika financijska industrija u toj zemlji, koja čini više od trećine luksemburškog gospodarstva, „trebala biti otporna na potencijalne regulatorne promjene" njezinih partnera u Europskoj uniji.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙