FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 17. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

PARIZ - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je u četvrtak u Parizu da je ponosan današnjom potvrdom hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u u francuskom parlamentu, te je izrazio uvjerenost da će problem sa Slovenijom biti riješen i da će Hrvatska "u formalnom i stvarnom smislu" postati članica Europske unije 1. srpnja ove godine. "Ja se osjećam ponosno vezano za ocjene koje smo dobili u Narodnoj skupštini Republike Francuske. Mogu reći da je Hrvatska zaista vjerodostojna država kada je riječ o europskoj politici. Dakle, prepoznata je kao zemlja kao ima potencijale - političke, gospodarske i kulturne", rekao je Leko u izjavi hrvatskim novinarima nakon susreta s predsjednikom Nacionalne skupštine Claudeom Bartoloneom. Francuski parlament danas je jednoglasno prihvatio Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u, a raspravi i glasovanju, prije sastanka s Bartoloneom, bio je nazočan i Josip Leko.

LJUBLJANA - Zastoji u teretnom prometu do kojega je u četvrtak u jutarnjim satima došlo na graničnim prijelazima sa Slovenijom bio je izazvan nefunkcioniranjem elektronskog sustava slovenske carine, ali od 11 sati sustav opet funkcionira, potvrdio je u telefonskom razgovoru za Hinu šef carinskog ureda u Brežicama Peter Jerič. Zbog "pada" elektronskog sustava carinjenja problemi su bili na svim graničnim prijelazima na kojima se odvija teretni promet. No, pod ingerencijom brežičkog carinskog ureda je i granični prijelaz Bregana-Obrežje na kojemu se carini oko 1200 teretnih vozila dnevno, zato se prijelaz na rezervni, sporiji "ručni" sustav carinjenja tu najviše osjetio. No, stanje se normalizira, a puno parkiralište teretnih vozila koja su čekala na carinski postupak se prazni, potvrdio je Jerič. Dodao je da je bilo problema i s velikim količinama snijega, ali da nove probleme u funkcioniranju sustava elektronskog carinjenja ne očekuju.

BRUXELLES - Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci sastat će se u četvrtak navečer u Bruxellesu u okviru dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton kako bi razmotrili dosadašnji napredak u pregovorima i otvorili pitanje sjevera Kosova, većinski naseljeno Srbima, za koje EU i Sjedinjene Države traže dugoročno održivo rješenje. "Na sastanku će se razmotriti dosadašnji napredak i provedba dogovorenog, uključujuči i integrirano upravljanje graničnim prijelazima, a na dnevnom redu je i sjever Kosova", izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica Catherine Ashton. Ovo je već četvrti susret koji se vodi na razini premijera. Ashton će se najprije bilateralno sastati s jednim i drugim premijerom, a onda će svo troje nastaviti razgovore tijekom radne večere.

NOUAKCHOTT -Alžirska vojska izvela je u četvrtak zračni udar na otmičare na području In Amenasa, na istoku Alžira, javila je mauritanijska novinska agencija ANI, ističući da je ubijen veliki broj taoca. ANI, koja je u bliskom kontaktu sa skupinom koja je preuzela odgovornost za masovnu otmicu, izvijestila je pozivajući se na izjavu jednog od otmičara koji drže taoce u plinskom polju u pustinji, da su u napadu ubijena 34 taoca i 15 njihovih otmičara povezanih s Al Kaidom. Agencija navodi da je vojska izvela napad u vrijeme kada su otmičari pokušavali preseliti taoce u vozilima na novu lokaciju. Jedan lokalni stanovnik je potvrdio za Reuters da je puno ljudi ubijeno kada je alžirska vojska otvorila vatru na vozila otmičara. Drugi lokalni izvor je kazao da je u vojnom napadu ubijeno osmero taoca i osam pobunjenika. Četrdesetak stranih državljana od srijede je u rukama otmičara iz islamističke skupine povezane s Al Kaidom koja traži prekid francuske vojne intervencije u susjednom Maliju. Otmičari također traže povlačenje alžirske vojske koja plinsko postrojenje drži u okruženju. Alžirska vojska je u četvrtak opkolila plinsko postrojenje kojim upravljaju britanski BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach.

NEW DELHI - Indijski sudac u četvrtak je odredio da se suđenje petorici muškaraca za grupno silovanje i ubojstvo studentice u autobusu u New Delhiju prebaci na specijalni brzi sud u New Delhiju kako bi se proces protiv osuđenih ubrzao, prenijeli su mediji. Prvo saslušanje petorice osumnjičenika, u dobi od 19 do 35 godina održano je 7. siječnja iza zatvorenih vrata, kada im je pročitana optužnica. No s obzirom na to da je brutalno silovanje 23-godišnje studentice pokrenulo niz prosvjeda u New Delhiju, kao i nacionalnu raspravu o odnosu prema ženama u zemlji i nemoći zakona da ih zaštiti, vlada je odlučila poduzeti konkretne poteze, osnovavši pet brzih sudova koji će u New Delhiju po kratkom postupku rješavati zločine počinjene nad ženama.

ISLAMABAD - Šef ureda za borbu protiv korupcije pakistanske vlade Fasih Bokhari odbacio je u četvrtak odluku Vrhovnog suda da se uhiti premijer, izvijestile su televizijske postaje. Sud je u utorak naredio uhićenje premijera Raje Perveza Ashrafa i 15 drugih dužnosnika pod optužbama za korupciju. Ashraf je negirao primanje mita prilikom odobravanja elektroenergetskih projekata dok je bio ministar vodoprivrede i energetike u 2010. godini. Bokhari je poručio Vrhovnom sudu da su istrage optužbi protiv Ashrafa nepotpune, a sud je zatim zatražio od protukorupcijskog ureda da mu preda dokumentaciju tog slučaja kako bi sam potražio dokaze i utvrdio ima li ih dovoljno za sudski progon premijera i ostalih optuženih. Sud je naredio uhićenje premijera u osjetljivom razdoblju za Pakistan. U prijestolnici Islamabadu se već peti dan zaredom održavaju prosvjedi pod vodstvom utjecajnog klerika Tahirula Qadria koji poziva na ostavku vlade.

BEČ - Snijeg koji u Austriji obilno pada od srijede navečer, u četvrtak ujutro je paralizirao zračnu luku u Beču, pa zrakoplovi nisu mogli slijetati, dok je cestovni promet u zemlji bio otežan, napose na istoku i na jugu. Glasnogovornik zrakoplovne tvrtke Austrian Airlines (AUA) rekao je za austrijsku novinsku agenciju APA-u da se letovi za Beč preusmjeravaju u Graz i Linz. Polasci iz zračne luke Beč-Schwechat kasne više sati ili su otkazani. Zračna luka i AUA preporučuju putnicima da se o letovima informiraju na njihovim mrežnim stranicama ili putem telefona. U Beču je u noći na četvrtak palo gotovo 15 cm snijega, izvijestio je austrijski meteorološki zavod (ZAMG). Visina snježnog sloja mjestimice je čak 40 cm. "Dvadeset centimetara snijega u 24 sata padne u Beču jednom u 3 do 5 godina. A 30 cm snijega padne jednom u 50 godina", rekao je Alexander Orlik iz zavoda.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙