FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 16. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Prva sjednica Antikorupcijskog povjerenstva zagrebačke Gradske skupštine počela je danas nesuglasicama oko procedure donošenja pravilnika i etičkog kodeksa tog povjerenstva između predsjednice povjerenstva Danire Bilić (HDZ) i člana Jurice Meića (SDP), pa su i sami komentirali kako je rad počeo "šepavo". Meić je kazao da nema ništa protiv predloženog sadržaja pravilnika i etičkog kodeksa, ali je inzistirao da se oko procedure donošenja konzultira i tajnik Gradske skupštine, što je Bilić prihvatila iako je naglasila kako smatra da prijedlozi nisu u sukobu sa skupštinskim Poslovnikom i napomenula da stručne poslove za povjerenstvo obavljaju u Kontrolnom uredu i Uredu gradonačelnika. "Nije mi ni na kraj pameti da se preglasavamo i prihvaćam prijedlog da od skupštinskog tajnika tražimo odgovor", kazala je Bilić i izrazila žaljenje što se Antikorupcijsko povjerenstvo osniva tek sada, 2012., premda je Gradska skupština, i tada s SDP-ovom većinom, još 2009. godine donijela zaključak o njegovom osnivanju. Osim toga, dodala je, mjesec dana je morala čekati na imena i upute stručne službe, a već na prvoj sjednici su nastali problemi i oko poslovnika i oko etičkog kodeksa.

ZAGREB - GONG, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK), Kuća ljudskih prava, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Hrvatski P.E.N. centar zatražili su danas hitnu objavu i javnu raspravu o prijedlogu petogodišnjeg ugovora između HRT-a i Vlade za razdoblje od 2013. do kraja 2017. Nevladine udruge navode kako je riječ o krovnom dokumentu od presudne važnosti za opseg i kvalitetu javnog informiranja te funkcioniranja javne sfere hrvatskog društva i dokumentu koji definira programske i organizacijske obveze HRT-a prema javnosti te služi kao osnova za utvrđivanje visine pristojbe i ukupnog razvojnog plana HRT-a. Stoga smatraju kako treba omogućiti javnu raspravu. "Zbog zabrinutosti neslužbenim informacijama da je ovaj dokument u finalnoj fazi usuglašavanja te se njegovo usvajanje očekuje na jednoj od narednih sjednica Vlade, ovim otvorenim pismom tražimo od Ministarstva kulture da odmah objavi aktualni prijedlog Ugovora", stoji u pismu upućenom ravnatelju i Programskom vijeću HRT-a, ministrici kulture i premijeru. Udruge traže i da se prije usvajanja ugovora na Vladi provede javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, nakon čega bi se Vladi predočio izvještaj s obrazloženjem prihvaćenih i odbijenih prijedloga.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je danas javni poziv studentima grada Zagreba da se uključe u organizirano čišćenje snijega u gradu, priopćeno je danas iz njegova ureda. Bandić je pozvao zainteresirane studente da se jave u Studentski servis (Savska cesta 25), gdje će dobiti sve potrebne informacije. Zagrebački gradonačelnik od jučer je na čelu stožera Zimske službe, a kasno sinoć naglasio je da je potrebno angažirati oko 1000 studenata koji će čistiti snijeg na nogostupima i parkirališnim mjestima te oko bolnica i drugih ustanova.

ZAGREB - Jedna je osoba ozlijeđena, a oštećeno je nekoliko vozila prilikom klizanja i padanja snijega s krovova zgrada u Zagrebu, izvijestio je jutros Državni centar zaštite i spašavanja. Zbog snijega je također na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije palo više stabala i grana na prometnice. Uslijed snježnih oborina došlo je do oštećenja nekoliko strujnih i telefonskih vodova i stupova te zakretanja više semafora u Zagrebu. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je i velik broj dojava od građana u vezi s neočišćenim pločnicima i kolnicima te jednu dojavu o puknuću vodovodne cijevi. Autobusni i tramvajski promet se normalizirao. Aktivnosti na čišćenju snijega se nastavljaju svim raspoloživim kapacitetima.

RIJEKA - Policija je pronašla 33-godišnjeg Riječanina kojeg se sumnjiči da je provalio u Trsatsko svetište te pokrao zlato i zlatni nakit u vrijednosti od najmanje 80.000 kuna, izvijestio je načelnik primorsko-goranske kriminalističke policije Željko Kruneš na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci. Taj je 33-godišnjak provalio u svetište u noći s 6. na 7. siječnja maskiran potkapom i s rukavicama na rukama te s oltara i iz prostora iza njega uzeo zlatni nakit i zlato. Odmah sljedećeg dana je prodao dio ukradenog zlata u poslovnicama za otkup zlata u Rijeci i okolici i to u vrijednosti od 40.000 kuna, rekao je Kruneš. Dio ukradenog zlatnog nakita - 220 grama, pronađen je kod njega prilikom pretrage. Kruneš je istaknuo da je pronalaženje počinitelja bilo vrlo teško s obzirom na to da je policija u početku istraživanja raspolagala s vrlo malo elemenata. Osumnjičeni je do sad više puta evidentiran kao provalnik i pljačkaš. Policija će ga danas dovesti kod suca istrage, najavljeno je. Kruneš je također izvijestio da je pronađen provalnik u najmanje 23 obiteljske kuće na širem području Rijeke. Riječ je o 41-godišnjaku iz Rijeke koji je dnevno provaljivao u dvije do četiri kuće. Vrijednost ukradenog iz kuća je u rasponu od 200 kuna do 220.000 kuna.

DUGOPOLJE - Policija je u Dugopolju kod Splita u utorak popodne zatekla 28-godišnjeg muškarca s pola kilograma heroina, priopćeno je danas u PU splitsko-dalmatinskoj. Muškarac je uhićen i nad njim je dovršeno kriminalističko istraživanje jer je u njegovu automobilu pronađena opojna droga heroin težine 523.5 grama. Droga mu je oduzeta, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. Osumnjičeni 28- godišnjak je doveden pritvorskom nadzorniku.

RIJEKA - Kriminalističko istraživanje slučaja silovanja 67-godišnjakinje iz Bribira pokraj Crikvenice se nastavlja, a u tijeku su vještačenja kako bi se potvrdilo je li počinitelj osumnjičeni 21-godišnjak, izvijestila je primorsko-goranska policija na konferenciji za novinare. Tog 21-godišnjaka sa šireg područja Crikvenice sumnjiči se da je 13. siječnja silovao 67-godišnjakinju u njezinoj kući. Detaljnije informacije o ovom slučaju nisu dostupne.

ZAGREB - Isplata doplatka za djecu za prosinac 2012. počinje u petak, 18. siječnja, a doplatak će dobiti 212.796 korisnika za 395.771 djece, izvijestili su jutros iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu za prosinac iznosi 139.366.660 kuna. Sve dodatne informacije o ostvarivanju prava na doplatak za djecu mogu se dobiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati, na info telefonima Zavoda 0800/63 63 63 (besplatni), 01/4891-666, kao i na web stranici Zavoda www.mirovinsko.hr, podsjećaju iz HZMO-a. Osnovne informacije dostupne su i preko mobilnih uređaja na adresi http://www.mirovinsko.hr/mobile, navodi se u priopćenju.

(Hina) xnkot yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙