FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 13. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je danas najavila kaznene prijave protiv djelatnika Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, rekla je da je zgrožena nemarom, neradom i bešćutnošću nekih djelatnika tog centra. "Osobno sam zgrožena količinom nemara i nerada i osobne bešćutnosti jednog dijela djelatnika Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu", kazala je Opačić na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestila da je inspekcija utvrdila niz propusta u radu slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb u zaštiti djece u dvije obitelji u kojima su "djeca dovedena u životnu opasnost zbog nemara i nerada jednog dijela djelatnika Centra". Izvješće će biti proslijeđeno Državnom odvjetništvu RH, a inspekcija će po službenoj dužnosti podnijeti kaznene prijave protiv djelatnika u tom Centru. Slučajeve zanemarivanja djece podijelila je u dva slučaja. U prvom slučaju radilo se o "zanemarivanju i zlostavljanju djece u obitelji i gdje je postojala nekoordinacija unutar Centra za socijalnu skrb", a njegovi djelatnici su "propustili obaviti nadzor nad izvršenjem roditeljske dužnosti". Nije obavljena ni provjera stambenih uvjeta u kojima su roditelji živjeli niti su traženi podatci kako je otac skrbio za svoju ostalu djecu koja su smještena na području Osijeka. Uz to, rekla je ministrica, "zanemarena su i saznanja o agresivnosti oca i o neprimjerenim uvjetima stanovanja". Govoreći o drugom slučaju, kazala je da je riječ o "podvođenju maloljetne djece" iz obitelji koja je imala devetoro djece, od kojih je šestoro bilo u vinkovačkom Centru za socijalnu skrb, jer su odlukom suda oduzeti toj obitelji. Jedno je dijete u obitelji preminulo zbog "zapuštanja i loših higijenskih uvjeta", a troje djece se rodilo naknadno kada je obitelj već bila pod ingerencijom Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

ZAGREB - Ravnateljstvo policije izvijestilo je da će u popodnevnim ili ranim večernjim satima izvijestiti javnost o novim momentima u istraživanju dviju eksplozija u Zagrebu. Inače, po do sada iznesenim podacima policije, istraga dviju eksplozija u zapadnom dijelu Zagreba nije upućivala na teroristički čin, a očevid na mjestima događaja utvrdio je da se u oba slučaja radilo o improviziranim eksplozivnim napravama. Tragovi izuzeti na mjestima događaja predani su na vještačenje, a nakon dobivenih nalaza moći će se utvrditi eventualna povezanost dviju eksplozija koje su se dogodile 9. i 11. siječnja ove godine uz zagrebačku Aleju Bologna, objavilo je sinoć Ravnateljstvo policije. Razgovori su obavljeni s više od stotinu osoba i do sinoć nitko nije bio osumnjičen, a prema neslužbenim informacijama, policija je istragu bila usmjerila na 53-godišnjeg muškarca, ozlijeđenog u eksploziji 11. siječnja na autobusnoj stanici u Stenjevcu.

ZAGREB - Predsjednik Odbora HDZ-a za branitelje Željko Dilber pozvao je danas ministra branitelja Predraga Matića da se javno ispriča svima koje je "grubo povrijedio neodmjerenom izjavom" kada je prije nekoliko dana usporedio kardinala Josipa Bozanića sa Slobodanom Miloševićem te poručio da ako "nije u stanju" ispričati se, onda nije ni "dostojan" obnašati dužnost ministra hrvatskih branitelja. Ocijenio je da je osim biskupa, svojom izjavom uvrijedio i sve vjernike, a među njima i većinu branitelja. "Kao grom iz vedrog neba, posebno među hrvatskim braniteljima, odjeknula je izjava ministra Matića, u kojoj na besraman način dovodi u vezu izjave i djelovanje kardinala Bozanića, s onim što je krajem prošlog stoljeća radio Slobodan Milošević. Učinio je to na način da je citirao Miloševićeve dobro poznate povike 'ne čujem dobro, ne čujem dobro' i dodao 'samo čekam da ih Bozanić s oltara počne izvikivati', navodi Dilber. Smatra kako nije "pretjerano" reći, da je taj "tobožnji Matićev 'ironični osvrt' u biti skandalozan i nezapamćen u demokratskoj Hrvatskoj". "Zbog svega toga, ne samo da smo zaprepašteni i da najoštrije osuđujemo takve neodgovorne izjave, nego i podsjećamo ministra Matića, da se sličnosti s 'antibirokratskim' ponašanjem, danas može prepoznati jedino u djelovanju nekih njegovih kolega iz Vlade - a nikako u djelovanju crkvenih velikodostojnika", navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

PAZIN - Predsjednik istarskog HNS-a Veljko Ivančić rekao je na konferenciji za novinare u Pazinu da su svi predsjednici i predstavnici podružnica stranke iz cijele Istarske županije na današnjem sastanku još jednom iskazali potporu IDS-ovu kandidata za istarskog župana Valteru Flegi i time potvrdili nedavnu odluku Predsjedništva istarskog HNS-a. Ivančić je na pitanje novinara rekao da na taj sastanak, iako su bili pozvani, nisu došli čelnici buzetske podružnice te ocijenio kako to nije "početak raskola" u istarskom HNS-u. Član Središnjeg odbora HNS-a i potpredsjednik istarske organizacije stranke Darko Kranjčić je u petak u Buzetu ocijenio "sramotnom i neprihvatljivom" odluku o suradnji na lokalnim izborima s IDS-om i potporu njegovom kandidatu za župana Valteru Flegi te je pozvao članstvo stranke da odbaci taj sporazum. "S obzirom na to da buzetska podružnica ima novu ekipu i nove ljude, siguran sam da će nam se i oni kroz neko vrijeme pridružiti. Kranjčić je draga osoba i pretpostavljam da je on to rekao u afektu i da će njegova ljutnja ubrzo splasnuti", rekao je Veljko Ivančić. Na pitanje je li to početak raskola u istarskom HNS-u, odgovorio je kako "apsolutno" nema nikakvog raskola te da je to "pokazala jedinstvenost svih članova na današnjem sastanku u Pazinu". "Ne može se pojedinac postaviti iznad organizacije", poručio je Ivančić. No, dometnuo je, "za koji dan će se i on ispuhati". Govoreći o današnjem sastanku u Pazinu, Ivančić je rekao da su predsjednici i predstavnici istarskih podružnica ponovno upoznati s procedurom pregovora, kako sa SDP-om i Damirom Kajinom, tako i s IDS-om i kandidatom za župana Valterom Flegom.

ZAGREB - Za vrijeme održavanja prosvjeda pripadnika LGBT zajednice pred zagrebačkom katedralom, policija je jučer privela četvoricu maloljetnika, pripadnika antiprosvjednika te je protiv dvojice podnijela prijavu zbog prekršaja remećenja javnog reda i mira, izvijetila je danas zagrebačka policija. Stotinjak pripadnika LGBT zajednice jučer su pred katedralom prosvjedovali protiv "crkvene homofobije i transfobije, govora mržnje i progona LGBT građana". Od četiri privedena maloljetnika antiprosvjednika jedan je priveden preventivno, a trojica zbog bacanja jaja i upaljača na prosvjednike te zajednice.

ZAGREB - Ljudska lubanja pronađena je sinoć u kontejneru u Zagrebu i prevezena je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, izvijestila danas zagrebačka policija. "Jučer oko 21 sat na Medveščaku u Biankinijevoj ulici, nakon dojave građanina, u pvc kontejneru pronađena je ljudska lubanja i prevezena je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku", rečeno je u policiji koja nije dala druge pojedinosti o pronađenoj lubanji. Neslužbeno se doznaje kako je najvjerojatnije riječ o posmrtnim ostacima starim 10-ak godina.

(Hina) xnkot ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙