FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolske banke u prosincu smanjile zaduživanje kod ECB-a

Autor: vmom
MADRID, 14. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Španjolske banke smanjile su zaduživanje kod Europske središnje banke (ECB) u prosincu u usporedbi s prethodnim mjesecom, s obzirom na poboljšan pristup Madrida financiranju paralelno popuštanju pritisaka u eurozoni.

Prema podacima španjolske središnje banke, banke u Španjolskoj u prosincu su se kod ECB-a zadužile za 357 milijardi eura, što je smanjenje za dva posto u usporedbi s 365 milijardi eura u studenome. Međutim, iznos zaduživanja kod ECB-a ujedno je za više od dva puta veći od 132 milijarde eura, koliko su se banke zadužile u prosincu 2011.

U prosincu 2012. na španjolske banke otpala je gotovo trećina ukupnih hitnih zajmova koje je ECB omogućio bankama eurozone.

Iznos zaduživanja španjolskih banaka kod ECB-a smanjen je s golemih 411 milijardi eura, koliko su se banke zadužile u kolovozu 2012., nakon što je ECB obećao da će kupiti obveznice država članica eurozone ako upute službeni zahtjev za pomoći, čime je ublažio uvjete financiranja i omogućio određenim bankama povratak na tržišta kapitala.

Razlika u prinosima na 10-godišnje španjolske obveznice i onih na referentne 10-godišnje njemačke obveznice danas se smanjila.

Od početka godine čitav se niz španjolskih kompanija i banaka odlučio na izdanja obveznica kako bi iskoristile poboljšano raspoloženje ulagača spram ulaganja u španjolski državni dug.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙