FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 13. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je u nedjelju rano ujutro, nakon višesatne rasprave započete u subotu prijepodne, Rezoluciju o Kosovu kojom je vlada definirala temeljna načela za pregovore s Prištinom. Rezolucijom se predviđa da svi budući dogovori s Prištinom moraju biti sukladni tome dokumentu, a posebno se ustraje da Srbija, u skladu sa svojim ustavom, međunarodnim pravom i voljom građana, nikada neće priznati samoproglašenu neovisnost Kosova. Srbija će inzistirati na uspostavi Autonomne zajednice srpskih općina na Kosovu - četiri općine sjevera i druge općine s većinskim srpskim ili manjinskim stanovništvom. Sa 175 glasova "za" i 19 "protiv", rezoluciju je poduprla većina parlamentarnih stranaka osim Demokratske stranke Srbije , Liberalno demokratrske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine te samostalnog zastupnika Rize Haljimija, dok dvoje od ukupno 250 zastupnika Narodne skupštine nije glasovalo.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je nakon usvajanja Rezolucije o Kosovu u srbijanskom parlamentu da s više optimizma očekuje idući krug pregovora Beograda i Prištine, prenose u nedjelju beogradski elektronički mediji. "S više optimizma očekujem iduće pregovore, jer će svi koji budu pregovarali imati rezoluciju u rukama i morat će skupštini podnijeti izvješće", rekao je Nikolić. Srbijanski predsjednik je zadovljan što su parlamentarna oporba i vlast "pronašli zajednički jezik kada je riječ o Kosovu i Metohiji", kao i što iza usvojene rezolucije stoji ozbiljna platforma. "Dobro je što Srbija zna da iza rezolucije stoji ozbiljna platforma koja ograničava rezoluciju", rekao je Nikolić koji žali što u parlamentu nije postignuta opća suglasnost.

BAMAKO/PARIZ - Francuski borbeni zrakoplovi bombardirali su u subotu, drugi dan za redom, pobunjenike u Maliju, a susjedne afričke zemlje ubrzale su planove za slanje vojnika u međunarodnu misiju kojoj je cilj spriječiti širenje i jačanje skupina povezanih s al Kaidom. Francuska, koja upozorava da bi pad sjevernog Malija u ruke militanata predstavljao izravnu prijetnju sigurnosti Europe, dramatično je intervenirala u petak kada su teško naoružani islamistički borci uznapredovali prema glavnom gradu Bamaku. Uz potporu francuskih lovaca i borbenih helikoptera, vojska Malija istjerala je militante iz strateškog grada Konne u središnjem dijelu zemlje koji su pobunjenici zauzeli u četvrtak. Visoki časnik u Bamaku rekao je da je u borbama ubijeno više od 100 islamista, a neimenovani dužnosnik vlade Malija izvijestio da je poginulo 11 i ranjeno više od 60 vojnika. Francuski pilot poginuo je u petak kada su pobunjenici srušili njegov helikopter blizu grada Moptia.

BELFAST - Najmanje 16 policajaca ozlijeđeno je u sukobima koji su u subotu u Belfastu izbili između probritanski orijentiranih mladića i irske nacionalističke mladeži, a nakon još jednog prosvjeda koji su izbili nakon odluke gradskog poglavarstva glavnoga grada Sjeverne Irske o uklanjanju britanske zastave sa zgrade gradske vijećnice. Sukobi su počeli kada su uglavnom protestantski prosvjednici prolazili katoličkim četvrtima na putu prema svojim domovima, a nakon okupljanja u središtu Belfasta kojim su izrazili nezadovoljstvo uklanjanjem zastave. Policija je intervenirala pošto su se dvije skupine mladih sukobile bacajući jedna na drugu kamenje i boce.

RAMALLAH - Izraelski vojnici ubili su u subotu Palestinca koji je pokušavao prijeći sigurnosni zid na granici između Zapadne obale i Izraela. Odai al Darawish (21) želio je ući u Izrael u potrazi za poslom, rekli su članovi njegove obitelji. Prebačen je u bolnicu u Izraelu gdje je poslije proglašen mrtvim, kažu oni. Glasnogovornik izraleske vojske tvrdi da su vojnici otvorili vatru kada su uočili muškarca kako pokušava prijeći zid u području južno od Hebrona na Zapadnoj obali. Izraelci kažu da sigurnosni zid, mreža bodljikave žice i betonskih zidova koja bi kada bude dovršena trebala biti duga 720 kilometara, spriječava Palestince sa Zapadne obale da izvedu terorističke napade na teritoriju Izraela. Palestinci tvrde da je to način otimanja zemlje budući da je izgrađena na okupiranom teritoriju, a Međunarodni sud pravde u Den Haagu proglasio je zid nezakonitim.

TRIPOLI - Talijanski konzul u libijskom gradu Bengaziju nije ozlijeđen kada je otvorena vatra na njegovo vozilo, izvijestilo je u subotu talijansko ministarstvo vanjskih poslova. Dužnosnik libijskih snaga sigurnosti koji je želio ostati anoniman za Reuters je rekao: "Pucano je na automobil u kojemu se nalazio konzul no vozilo je blindirano. Konzul je dobro i nije zadobio nikakve ozljede." Sigurnost zapadnih diplomata u libijskom gradu Bengaziju neprestano je upitna otkad su 11. rujna u napadu na američki konzulat u tom gradu ubijeni američki veleposlanik i još trojica zaposlenika veleposlanstva.

BAKU - Azerbajdžanska policija uhitila je u subotu nekoliko mladih aktivista koji su prosvjedovali u Bakuu protiv nasilja u vojsci, što je prvi prosvjed te vrste u toj naftoj bogatoj zemlji. Zapadne vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju predsjednika Ilhama Alijeve, koji je 2003. naslijedio svoga oca, za namještanje izbora i progon oporbe. Prosvjede često silom razbijaju policijske snage. Demonstracije u subotu izazvala je iznenadna smrt vojnika Jejhuna Gubadova 7. siječnja u vojarni. Ministarstvo obrane isprva je priopćilo da je umro od srčanog udara, no njegova obitelj vjeruje da je ubijen, nakon čega su uhićena četvorica vojnika i otvorena istraga. Više od 500 prosvjednika izašlo je na ulice glavnog grada izvikujući "Ne ubojstvima u mirnodopsko vrijeme!".

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez koji se na Kubi oporavlja nakon operacije recidiva raka nije, kako izvješćuju neke društvene mreže, u komi, izjavio je njegov brat Adan Chavez nakon što ga je posjetio u bolnici u Havani. Venezuelanski ocijalistički lider (58) u mjesec dana, otkako je hospitaliziran na Kubi nije viđen u javnosti niti joj se obratio. Operacija recidiva raka obavljena je 11. prosinca, a nakon nje je došlo do komplikacija. Venezuelanski dužnosnici nekoliko su puta objavili da je predsjednik u "osjetljivu" stanju.

SKOPLJE - Više od 7000 pristaša makedonske oporbe u subotu je prosvjedovalo u Skoplju tražeći ostavku premijera Nikole Gruevskog te održavanje prijevremenih izbora u ožujku, izvijestio je France presse. Skandirajući "Odlazi Gruevski!" i "Gotovo je!" prosvjednici su u povorci prošli središtem glavnoga makedonskog grada. Oporba optužuje vladu da nije provela proračunske rezove koji su, kako oporbeni političeri smatraju, potrebni da bi se prevladala ekonomska kriza koja je pogodila i tu zemlju. Oko 31 posto od dva milijuna stanovnika države pogođeno je nezaposlenošću. Prosvjede je organizirala socijaldemokratska stranka, glavna oporbena u zemlji, koja od prosinca traži održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, istodobno s lokalnima, koji su predviđeni za 24. ožujka.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙