FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 11. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih viejsti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR - Zamjenica hrvatskog ministra branitelja Vesna Nađ izjavila je u četvrtak da će Hrvatska izmijeniti zakon o braniteljima ako to bude potrebno kako bi se riješilo pitanje korištenja dvojnih mirovina bivših pripadnika HVO-a u BiH i Hrvatskoj najavljujući da će u roku od dva mjeseca provjeriti popise s prijepornim mirovinama koje će im dostaviti BiH. "Ako postoje dvostruke mirovine, one će se morati maknuti iz pravnog prometa. Ako bude potrebno Hrvatska će izmijeniti zakone kako bi se to riješilo", rekla ja Nađ u emisiji Al Jazeere Balkan u kojoj je sudjelovao i ministar za pitanje branitelja u Federaciji BiH Zukan Helez te umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo. Nađ je istaknula da će oni kojima se ponište rješenja u Hrvatskoj jer su ilegalno koristili dvostruke mirovine morati vratiti protupravno stečene novčane iznose. Dodala je da će te osobe moći izabrati u kojoj će državi zadržati mirovinu.

ZAGREB/LONDON - CNN je u četvrtak objavio priču da će Europska unija od 1. srpnja 2013. imati 28 članica, nakon što njezina posljednja akvizicija postane Hrvatska, koja će postati tek druga zemlja bivše Jugoslavije, nakon Slovenije 2004., koja se pridružuje Uniji te u njoj navodi i mišljenje da se Hrvatskoj donekle i posrećilo da uđe u EU. U članku objavljenom na CNN-ovoj internetskoj stranici, autor Oliver Joy navodi da Bruxelles u svoje krilo prihvaća zemlju teško pogođenu recesijom, čiji je kreditni rejting u kategoriji smeća i koja je na udaru optužbi za endemsku korupciju. Joy navodi tvrdnju stručnjaka za politiku jugoistočne Europe s Londonske škole ekonomije Jamesa Ker-Lindsaya koji smatra da se Hrvatskoj donekle "posrećilo" i da svoje skoro članstvo u EU ima zahvaliti "prijateljima na pravim mjestima". "Oduvijek postoji osjećaj da Hrvatska ima snažne zagovornike u Njemačkoj i Austriji, koje oduvijek imaju vrlo čvrsto stajalište glede hrvatskog članstva (u EU)", izjavio je Ker-Lindsay za CNN, kako se navodi u članku.

WASHINGTON - Američki ministar obrane Leon Panetta u četvrtak je afganistanskome predsjedniku Hamidu Karzaiju koji je u posjetu SAD-u rekao kako su te dvije zemlje došle do "posljednjeg poglavlja" u nastojanju da uspostave suvereni Afganistan koji se može sam brinuti za vlastitu sigurnost. Nakon službene dobrodošlice u Pentagonu Panetta je Karzaiju rekao kako će 2013. biti važna prekretnica u ratu, jer afganistanske snage moraju početi preuzimati vodeću ulogu u osiguravanju sigurnosti u cijeloj zemlji uz potporu i obuku koju će dobivati od koalicijskih snaga. "Već smo blizu ostvarenja zajedničkog cilja uspostave države kojom se i vi i ja možemo ponositi i koja više nikad neće biti utočište terorista", rekao je Panetta na početku sastanka. Karzai je u trodnevni posjet Washingtonu došao nakon godinu dana jačanja napetosti u američko-afganistanskom partnerstvu, razdoblja koje je karakterizirao i niz incidenata u kojima su pripadnici afganistanske vojske ili policije napadali i ubijali američke i koalicijske vojnike.

MOSKVA - Rusija je u četvrtak porinula prvu iz nove klase podmornica na koje će u idućim desetljećima biti glavni oslonac strateških nuklearnih snaga Moskve, a predsjednik Vladimir Putin najavio je i daljnje jačanje ruske mornarice. Putinu od svibnja traje drugi šestogodišnji mandat, a on stalno naglašava kako Rusija nuklearno naoružanje smatra temeljem sigurnosti zemlje i da će nastaviti obnavljati mornaricu koja je slabjela od 1991. i pada Sovjetskog Saveza. Ministar obrane Sergej Šojgu Putinu je izvijestio da je porinuta prva nuklearna podmornica, Jurij Dolgoruki, čija je gradnja počela 1996. Šojgu je s Putinom razgovarao videolinkom s te podmornice dugačke 170 metara koja može ponijeti 16 interkontinentalnih balističkih raketa novog tipa, tzv. Bulava.

WASHINGTON - Američki potpredsjednik Joe Biden je najavio u četvrtak da će do utorka predati predsjedniku Baracku Obami svoje prijedloge plana suzbijanja oružanog nasilja, nakon što je tijekom dana jedan učenik ranjen u pucnjavi u jednoj kalifornijskoj školi. Tijekom dana bi se Biden trebao sastati s članovima udruga lovaca i sportskog gađanja, kao i predstavnicima Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA) moćnim lobijem posjednika oružja. Biden je dao naslutiti da bi mogao predložiti ograničenja za držanje oružja i strože kontrole kupaca vatrenog oružja. Predsjednik Obama je zadužio potpredsjednika Bidena da izradi nacrt plana za suzbijanje oružanog nasilja nakon pokolja u Newtownu 14. prosinca kada je teško naoružani dvadesetogodišnjak u jednoj školi ubio 26 ljudi, među kojima 20 djece. NRA je objavila kako je u posljednjih 18 dana stekla još 100.000 članova tako da ih sada ima 4,2 milijuna.

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban ima na rasplaganju još jedno snažno sredstvo u nastojanju da ojača posrnulo gospodarstvo pritisnuto teškom recesijom jer bi uskoro mogao steći nadzor nad mađarskom središnjom bankom čije mu se vodstvo dosad dugo opiralo, objavio je Reuters. Guverneru Narodne banke Mađarske Andrasu Simoru 2. ožujka istječe šestogodišnji mandat i opće je mišljenje da će za novog čelnog čovjeka te ključne financijske institucije doći osoba bliska vladajućoj stranci Fidesz, sukladno Orbanovoj uobičajenoj praksi da, od samog dolaska na vlast 2010., na sva važnija mjesta u državi postavlja sebi sklone ljude. Simor se snažno opirao premijerovim željama i nastojanjima, čuvajući neovisnost Narodne banke pa je Orban prošle godine pokušao to onemogućiti donošenjem novog zakona, ali ga je morao povući pod pritiskom EU i Europske središnje banke. Iako Orban još nije imenovao Simorovog nasljednika, mađarska javnost očekuje da će to biti netko tko se neće libiti provoditi Orbanovu neortodoksnu politiku i preplaviti tržište jeftinim , ali krajnje rizičnim kreditima, kojima mađarski premijer želi ubrizgati novu snagu gospodarstvu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak nominirao svog predstojnika ureda Jacka Lewa novim ministrom financija koji će naslijediti Timothyja Geithnera i pozvao je Senat da što prije potvrdi to imenovanje. "Verujem u njegove procjene i cijenim njegovo prijateljstvo", rekao je Obama u Bijeloj kući u nazočnosti dvojice dužnosnika. Sadašnji predstojnika ureda Bijele kuće Jacob Lew (57) bio je Obamina desna ruka gotovo godinu dana, nakon što je proveo 14 godina na čelu proračunskog ureda Bijele kuće. Lew će se ubrzo suočiti s potrebom brzog podizanja limita javnog duga koji iznosi 16.394 milijardi dolara.

RIM - Jedan talijanski tužitelj u četvrtak je zatražio suđenje za 11 ljudi, među kojima su i šefovi mafije, policajci i političari, optuženi za tajne pregovore kako bi se zaustavio val smrtonosnih napada bombama 90-tih. Tužitelj iz Palerma Antonino Di Matteo rekao je kako su visoko pozicionirani političari pregovarali s četiri šefa sicilijanske mafije u pokušaju da okončaju niz napada bombama diljem Italije 1992-1993 u kojima je ubijen 21 čovjek, među kojima i suci Giovanni Falcone i Paolo Borsellino. Taj slučaj je postao važan nakon optužbi da je mafija ucijenila državu i da je njezina spremnost da pregovara potaknula neke napade. Četiri šefa mafije proglašena krivima, tri političara, tri visoka policijska dužnosnika i sin osuđenog mafijaša optuženi su za tajne razgovore. Sudac preliminarnog suda u Palermu Piergiorgio Morosini odlučit će hoće li narediti suđenje nakon što čuje obranu, rekli su sudski izvori. U zamjenu za prestanak napada bombama sicilijanska mafija je tražila lakše presude i bolje zatvorske uvjete za osuđene mafijaše.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙