FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro izglasavanje nepovjerenja vladi Federacije BiH?

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. siječnja 2013.(Hina) - Četiri stranke koje imaju sporazum o suradnji na razini Federacije BiH uskoro će pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja sadašnjoj vladi tog entiteta što će biti pokušaj rješavanja krize prouzročene činjenicom da u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti djeluju različite stranačke koalicije, najavio je u četvrtak u Sarajevu predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

"Izvršna vlast u FBiH treba biti zamijenjena i taj proces je otpočeo prikupljanjem potpisa. Već je prikupljeno 56 potpisa iz Zastupničkog doma parlamenta FBiH a ne sumnjam da će biti prikupljena i natpolovična većina u Domu naroda i vrlo skoro kreće izglasavanje nepovjerenja vladi FBiH", izjavio je Ljubić novinarima nakon neformalnog sastanka kojega su on i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić imali s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom.

Ljubićev HDZ 1990. i Radončićev SBB na federalnoj razini od lipnja 2012. godine koaliraju s HDZ BiH i Socijaldemokratskom partijom (SDP BiH), no od tada nisu uspjeli smijeniti ministre koje su u vrijeme ranije koalicije sa SDP-om postavili Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB).

Iako su iz "četvorke" to opetovano tražili od predsjednika FBiH, Budimir je do sada odbijao smijeniti ministre iz ove tri stranke inzistirajući da se prije toga obave pregovori sa stranačkim čelnicima. Prema Ustavu Federacije BiH, čelnik izvršne vlasti je entitetski predsjednik, koji je ujedno i mandatar vlade. Kad parlament izglasuje nepoverenje vladi novu imenuje predsjednik Federacije.

Ljubićev i Radončićev susret s Budimirom prvi je koji je uslijedio nakon sedam mjeseci, no jedini je rezultat naznaka o vjerojatnom izglasavanju nepovjerenja entitetskoj vladi kako bi se uspostavila nova s ministrima iz SDP-a, SBB-a, te dva HDZ-a.

"Ta procedura mora biti provedena u skladu s ustavom koji i predviđa mogućnost izglasavanja nepovjerenja sadašnjoj i izbor nove vlade", kazao je Budimir nakon sastanka.

Fahrudin Radončić je kazao kako je iznimno važno to što se s Budimirom napokon počelo razgovarati izravno, a ne uz posredovanje medija.

"Sama činjenica da se sastanak održao veliki je korak", kazao je Radončić dodajući kako je konačno rješenje u kompromisu do kojega tek valja doći.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙