FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Svijet u 4.30 sati

Autor: dlug
ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BERN - Švicarska je poduzela važan korak u lovu na osumnjičene ratne zločince osnovavši ove godine posebnu radnu skupinu, a tužitelji su otvorili niz slučajeva povezanih sa Švicarskom, objavljeno je u četvrtak na portalu Swissinfo. Čini se da su se isplatili pritisci na švicarske vlasti skupina za ljudska prava, kao što su Track Impunity Always (Trial) sa sjedištem u Ženevi i Amnesty International. "Švicarska konačno ozbiljnije shvaća svoje međunarodne obveze", izjavio je direktor Triala Philip Grant. Prema švicarskom kaznenom zakonu, koji je prilagođen i stupio je na snagu 1. siječnja prošle godine, švicarski pravosudni sustav može suditi ljudima osumnjičenima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili za genocid počinjene bilo gdje u svijetu. Odredba da optuženi treba imati bliske veze sa Švicarskom, što znači da mu tamo živi obitelj ili da tamo ima sekundarno prebivalište, je odbačena, tako da sada osumnjičeni za ratne zločine koji putuje u Švicarsku može postati predmetom istrage. Prva "žrtva" ovih promjena je Khaled Nezzar (75), bivši alžirski ministar obrane osumnjičen za ratne zločine počinjene u alžirskome građanskom ratu koji je doputovao u Ženevu na lječenje u listopadu prošle godine. On je pritvoren i priveden na ispitivanje, ali je kasnije pušten. Sada je navodno u Alžiru.

MOSKVA - Prvo lansiranje nove klase ruskih lakih raketa-nosača zakazano je za početak 2013., izjavio je u četvrtak zapovjednik ruskih Svemirskih obrambenih snaga general-bojnik Aleksander Golovka, prenosi agencija RIA Novosti. Raketa Sojuz-2.1V sa snažnim motorom NK-33-1, moći će dostaviti teret težine do 2,8 tona u nisku Zemljinu orbitu. "Očekujemo da uskoro primimo raketu od proizvođača i izvedemo prvo lansiranje početkom 2013.", rekao je Golovka novinarima. Rusija je prvobitno planirala lansiranje Sojuz-2.1V u listopadu, ali je to odgođeno na neodređeno vrijeme nakon neuspjelog testiranja prve faze motora u kolovozu.

PARIZ - Zrakoplov tvrtke Turkish Airlines sa 145 putnika i članova posade u četvrtak navečer sletio je s piste prilikom rulanja po pisti zračne luke Roissy-Charles de-Gaulle, ali nije bilo ozlijeđenih, izvijestili su službeni izvori. Zbog pogreške u pilotiranju zrakoplov je sletio s piste i lijevom stranom otklizao prema travnatom dijelu. Sve se dogodilo prije polijetanja, a putnici su odmah evakuirani. "U tijeku je procjena štete", izvijestili su iz zračne luke, dodajući kako ovaj incident nije utjecao na slijetanje i polijetanje ostalih zrakoplova u francuskoj zračnoj luci.

MOSTAR - Čelnici četiri stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH koju čine SDP BiH, Savez za bolju budućnost, HDZ BiH i HDZ 1990. su nakon zajedničkog sastanka održanog u četvrtak u Mostaru iskazali nepovjerenje izvršnoj vlasti u Federaciji BiH, Vladi i instituciji predsjednika i dvoje dopredsjednika te su zatražili potporu od međunarodne uprave u zemlji za rekonstrukciju vlasti u tom entitetu. "Zajednički stav je da parlamentarna većina ostaje opredijeljena za rekonstrukciju vlasti. Iskazujemo nepovjerenje trenutačnoj izvršnoj vlasti u Federaciji BiH i vjerujemo da ćemo tijekom siječnja to provesti", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon višesatnog sastanka. Uz Čovića sastanku su nazočili i predsjednici HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić koji nastoje iz vlasti isključiti dužnosnike Stranku demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke Radom za boljitak koji je tome suprotstavljaju.

BEOGRAD - Američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby rekao je u četvrtak u intervjuu da Srbija treba izabrati dobru taktiku i nastaviti putem ka Europskoj uniji, ali i istodobno upozorio da trgovine teritorijem Kosova neće biti. U intervjuu Večernjim novostima Kirby je istaknuo da "rješavanje kosovskog problema napreduje". "Rješavanje kosovskog problema napreduje i volio bih da srpska vlada nastavi tim putem koji donosi rezultate, jer je u politici, najvažnije izabrati dobru taktiku", izjavio je američki veleposlanik i ohrabrio državni vrh Srbije da ustraje u dosadašnjoj politici. "Mislimo da trebate postići rješenje za Kosovo i nastaviti ka Europskoj uniji jer je to najbolje za vas. Zadovoljan sam kad vidim da predsjednik (Tomislav) Nikolić, premijer (Ivica) Dačić i prvi potpredsjednik vlade (Aleksandar) Vučić pričaju o budućnosti, ne samo o prošlosti", rekao je Kirby. Američki veleposlanik nije želio komentirati platformu za Kosovo koju je prošli tjedan predstavio predsjednik Nikolić, uz obrazloženje da "taj dokument nije službeni".

WASHINGTON - Čelnik demokratske većine u američkom Senatu Harry Reid upozorio je u četvrtak kako izgleda da SAD ide prema "fiskalnoj litici", ako demokrati i republikanci ne postignu dogovor o proračunu i poreznoj reformi. "Fiskalnom liticom" naziva se povećanje poreza za sve Amerikance i stupanje na snagu rezova u javnim rashodima od 1. siječnja, što bi po stručnjacima moglo prouzročiti novu recesiju u najsnažnijem svjetskom gospodarstvu. Porezne olakšice za sve porezne obveznike prestat će vrijediti 1. siječnja ako se Kongres i vlada ne dogovore. Reid je u svom govoru u Senatu rekao kako "izgleda da mi tamo idemo". On je pozvao republikansku većinu u Predstavničkom domu da spriječe najgore od fiskalnog šoka tako da stanu iza senatskog prijedloga zakona o produljenju postojećih poreznih olakšica za sve, osim za ona kućanstva koja zarađuju više od 250.000 dolara godišnje.

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙