FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

PEKING - Kineski izvoz u prosincu je ojačao više nego što se očekivalo, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci kineske carinske uprave, podupirući optimizam glede oporavka drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. Na godišnjoj je razini tako kineski izvoz, glavni motor rasta, poskočio za 14,1 posto, što je njegov najbrži rast u proteklih sedam mjeseci. Uvoz u Kinu također je uvećan, po stopi od šest posto, ukazujući na snažniju domaću potražnju. Trgovinski višak u prosincu je poskočio na 31,6 milijardi dolara, s 19,6 milijardi dolara u prethodnom mjesecu. U 2012. je prema godini ranije narastao za čak 48,1 posto, na 231,1 milijardu dolara, što je njegova najviša razina u protekle četiri godine, objavila je kineska carinska uprava. Skok viška u vanjskotrgovinskoj razmjeni najvećim se dijelom pripisuje slabom rastu uvoza, koji je u prošloj godini uvećan svega 4,3 posto u usporedbi s godinom ranije, na 1.820 milijardi dolara, dok je izvoz porastao za 7,9 posto, na 2.050 milijardi dolara. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Kine u 2012. porasla je za svega 6,2 posto, znatno manje u usporedbi s oko 10 posto koliko je ciljala vlada. Skok kineskog izvoza u prosincu iznenadio je ekonomiste koji su u najboljem slučaju predviđali rast za četiri do pet posto.

RIM - Cijene hrane na svjetskom tržištu u 2012. su smanjene za sedam posto u usporedbi s godinom ranije, objavila je u četvrtak UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu FAO, umirivši bojazni koje su se pojavile prije nekoliko mjeseci da bi svijetu mogla prijetiti nova kriza hrane. Cijene hrane u prosincu su smanjene treći mjesec zaredom, dodaje se u priopćenju FAO-a čije je sjedište u Rimu. Indeks cijena hrane, koji izrađuje ta UN-ova agencija, u 2012. je u prosjeku iznosio 212 bodova i bio je za sedam posto manji u usporedbi s godinom ranije, što se ponajprije pripisuje padu cijena šećera, mliječnih proizvoda i biljnih i životinjskih masnoća. Prema FAO-vom indeksu, mjesečnom pokazatelju promjena cijena košarice prehrambenih proizvoda, cijene su smanjene u prosincu 1,1 posto, uz pad vrijednosti odgovarajućeg indeksa na 209 bodova. Tako se njegova vrijednost smanjila treći mjesec zaredom. Najveći pad cijena u 2012. zabilježio je šećer (17,1 posto), mliječni proizvodi (14,5 posto) i biljne i životinjske masnoće (10,7 posto), a nešto manji u slučaju žitarica (2,4 posto) i mesa (1,1 posto), pokazalo je izvješće UN-ove agencije.

PARIZ - Recesija u eurozoni vjerojatno se zaoštrila krajem prošle godine a oporavak će započeti u drugom ovogodišnjem tromjesečju, prognoziraju njemački, francuski i talijanski ekonomski instituti i agencije. Njemački institut Ifo, francuska statistička agencija INSEE i talijanska ISTAT objavili su u zajedničkom priopćenju da "istraživanja poslovne klime i pad industrijske proizvodnje u listopadu sugeriraju daljnje smanjenje aktivnosti" u četvrtom tromjesečju 2012., za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. U trećem tromjesečju gospodarstvo eurozone zabilježilo je 0,1-postotni pad a u drugom aktivnosti su se smanjile 0,2 posto. U prognozama objavljenim u listopadu tri su agencije prognozirale osjetno blaži pad aktivnosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, za samo 0,1 posto. Po njihovim novim procjenama, aktivnosti bi u prvom tromjesečju 2013. trebale stagnirati, nakon čega bi u razdoblju od travnja do lipnja trebao uslijediti blagi oporavak, uz rast od 0,2 posto. Instituti očekuju da će eurozonu poduprijeti povećanje inozemne potražnje zahvaljujući bržem rastu zemalja u razvoju i razrješenju fiskalne krize u SAD-u.

ZAGREB/ATENA - Nezaposlenost u Grčkoj dosegnula je u listopadu novu rekordnu razinu, od 26,8 posto, izvijestio je u četvrtak državni statistički ured, čiji podaci odražavaju teške posljedice drastičnih mjera štednje i višegodišnje recesije u prezaduženoj zemlji. Elstat je ujedno naviše revidirao stopu nezaposlenosti u rujnu, na 26,2 posto. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 19,7 posto. Bez posla je u listopadu bilo 1.345.715 Grka, što je znači da je u odnosu na prethodni mjesec njihov broj povećan za 36.219, odnosno za 368.102 u odnosu na listopad prethodne godine. Najteže su ponovo pogođeni mladi u dobi od 15 do 24 godine. U toj je dobnoj skupini stopa nezaposlenosti u listopadu 2012. iznosila 56,6 posto, u odnosu na 46,7 posto koliko je iznosila u istom mjesecu prethodne godine. Grčka prolazi kroz tešku financijsku krizu od kraja 2009. godine i od svibnja 2010. ovisi o međunarodnoj financijskoj pomoći. Kako bi dobila novac, vlada je bila prisiljena uvesti stroge mjere štednje, smanjivši plaće i povećavši poreze. Stoga gospodarstvo već godinama grca u recesiji.

BONN/ZAGREB - Deutsche Telekom najavio je u četvrtak izdanje obveznice u eurima radi održavanja likvidnosti u kontekstu najavljenih velikih ulaganja koja će srezati raspoloživu gotovinu. Obveznicu će u sklopu važećeg programa izdanja obveznica izdati nizozemski financijski ogranak Deutsche Telekom International Finance B.V., a jamac će biti Deutsche Telekom AG, navodi se u priopćenju. Vrijednost izdanja nije navedena. U priopćenju se navodi tek da će izdanje obuhvatiti jednu osmogodišnju i jednu 15-godišnju tranšu. Ostali uvjeti bit će objavljeni uskoro, najavljuju iz DT-a. Početkom prosinca njemački je telekomunikacijski div za naredne tri godine najavio 30 milijardi eura ulaganja u osuvremenjivanje fiksnih i mobilnih mreža ponajprije u matičnoj Njemačkoj i u SAD-u. Samo u ovoj godini planirana su ulaganja u iznosu 9,8 milijardi eura. Zbog planiranih ulaganja raspoloživa će gotovina prema procjeni DT-a u 2013. pasti na oko pet milijardi eura, s predviđenih šest milijardi u 2012.

LONDON - Sjedinjene Države žele da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji i boje se da bi britanski izlazak bio suprotan američkim interesima, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik u administraciji predsjednika Baracka Obame. U zapaženom istupu nekoliko dana prije nego će britanski premijer David Cameron održati važan govor o Europi, zamjenik državne tajnice za europsku i euroazijsku politiku Philip H. Gordon rekao je da London mora sačuvati svoj "snažan glas" unutar EU-a. "To je u američkom interesu", dodao je. "(Britanski) glas u Europskoj uniji je važan i presudan za SAD više od većine drugih", kazao je. Američki čelnici su zadnjih tjedana neslužbeno davali slična upozorenja, ali je ovo prvi put da je visoki dužnosnik Obamine vlade službeno progovorio o opasnostima koje donosi britanska rasprava o budućnosti u EU-u. Neki euroskeptici ističu da bi Britanija napuštanje EU-a, njezina najvećeg trgovačkog partnera, mogla nadomjestiti tješnjim vezama s SAD-om. Cameron, koji želi da Britanija ostane u Europi, rekao je da će dužnička kriza u eurozoni utjecati na izmjenu europskih pravila i nagnati London da preispita veze s Bruxellesom.

SARAJEVO - Cipele čuvenog modnog branda "Prada" već godinama na police dućana diljem Italije stižu i iz proizvodnih pogona male tvornice u Tuzli a obuću čija cijena u prodaji dostiže i do dvije tisuće eura radnici u Bosni i Hercegovini proizvode za plaću koja je u prosjeku tek nešto viša od 200 eura, pišu lokalni mediji u BiH. U Lipnici kod Tuzle postoji tvrtka pod nazivom "Bosit Industry" čiji je suvlasnik i direktor Miralem Bajraktarević koji kaže kako "Pradine" cipele proizvodi tim od 102 radnika različitih struka među kojima su pretežito osobe slabijeg socijalnog statusa poput samohranih majki, invalida te razvojačenih branitelja. Oni mjesečno proizvedu oko sedam tisuća pari različite "Pradine" obuće, a u prosjeku zarade oko 450 konvertibilnih maraka (oko 230 eura). "Uz pomoć države mogli bismo otvoriti još radnih mjesta i proširiti suradnju no od države nikada ništa nismo dobili".

PEKING - Sjeverna Koreja mora izaći iz prisilne izolacije što će se dogoditi ako vlasti dopuste stanovništvu korištenje interneta, u protivnom ostat će nerazvijena, rekao je u četvrtak izvršni direktor Googlea Eric Schmidt nakon kontroverznog posjeta Pjongjangu. Nakon tri dana što ih je u najzatvorenijoj zemlji svijeta proveo u pratnji bivšeg američkog diplomata Billa Richardsona, Schmidt je u zračnoj luci u Pekingu rekao kako je "vrijeme da se Sjeverna Koreja otvori prema internetu, inače će je vrijeme pregaziti". "Dok se planet svakim danom sve više povezuje, odluka Sjeverne Koreje da ostane virtualno izolirana pogodit će samo njih, njihov gospodarski rast i drugo", rekao je predsjednik divovskog pretraživača. Sjevernokorejci su od najranijeg doba bombardirani državnom propagandom i praktički odsječeni od svijeta. Pristup informaciji koja nije državna gotovo je nemoguć i oštro se kažnjava. "Ohrabrili smo sjevernokorejsku vladu da razvije uporabu interneta", rekao je Richardson, biviši američki veleposlanik pri UN-u i dodao da je s vlastima razgovarao o Amerikancu korejskog podrijetla Kenneta Baeu, koji je uhićen prošli mjesec u Pjongjangu.

LONDON - Cijene barela nafte primaknule su se u četvrtak razini od 113 dolara na londonskom tržištu nakon vijesti o oštrom smanjenju saudijske proizvodnje i o eksploziji u Jemenu, koji su se nadovezali na optimistične podatke o kineskoj trgovini. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,53 dolara na 113,29 dolara, da bi se potom stabilizirala na 112,9 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio za 1,6 dolara, na 94,7 dolara. U posljednja dva mjeseca prošle godine Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju sirove nafte za oko 700 tisuća barela dnevno, na oko devet milijuna barela dnevno u prosincu, kazao je izvor u industriji upoznat s naftnom politikom te zemlje. Najveći izvoznik nafte u svijetu u prosincu je dnevno proizvodio 9,025 milijuna barela, u odnosu na 9,49 milijuna barela u studenome. Dodatnu je potporu cijenama pružio i prekid protoka nafte kroz glavni izvozni naftovod u Jemenu nakon eksplozije koju su izazvali nepoznati napadači. Optimizam su ulijevali i snažni kineski trgovinski podaci, potaknuvši očekivanja da će gospodarski oporavak u drugom najvećem naftnom potrošaču u svijetu povećati potražnju za tim energentom.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer su ulagače ohrabrili znatno bolji nego što se očekivalo podaci o trgovinskoj razmjeni Kine, što ukazuje na jačanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu ojačale između 0,2 i 0,7 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto. Taj je indeks rano jutros stagnirao na jučerašnjim razinama, a naglo je skočio tek kada je objavljeno da je izvoz Kine u prosincu porastao za 14,1 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši najvišu razinu u sedam mjeseci, što je znatno iznad očekivanog 4-postotnog rasta. Istodobno je uvoz porastao za 6 posto, također iznad očekivanja, što ukazuje da, osim inozemne, raste i domaća potražnja. "Ovi podaci potvrđuju da se kinesko gospodarstvo od prošle jeseni oporavlja. Premda se ne očekuje da će njegov rast dosegnuti prijašnje, dvoznamenkaste stope, bit će ipak snažan", kaže Tetsuro Ii, direktor u fondu Commons Asset Management.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer je ulagače ohrabrio dobar početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Dow Jones indeks ojačao je 61 bod, ili 0,46 posto, na 13.390 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0,27 posto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 3.105 bodova. Rast cijena dionica zahvaljuje se dobrom početku sezone objave poslovnih rezultata kompanija, pa je S&P 500 ponovno krenuo prema najvišoj razini u pet godina, koju je dosegnuo prošloga petka. Ulagače su ohrabrili nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Alcoe, koja procjenjuje da bi u ovoj godini potražnja za aluminijem mogla porasti više nego lani. No cijena dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija pala je 0,5 posto, premda je netom nakon objave poslovnih rezultata skočila 1,3 posto. Unatoč dobrom početku, od sezone kvartalnih poslovnih rezultata ne očekuje se puno, s obzirom na slabost najvećih svjetskih gospodarstava, posebice recesiju u eurozoni i Japanu.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙