FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran završetak godine

Autor: neba
ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Posljednjeg dana u ovoj godini na Zagrebačkoj se burzi ne očekuju veće oscilacije Crobexa, a vjerojatan je i nastavak skromnih prometa jer se radi skraćeno i jer nema poticajnih vijesti.

Od 5 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,58 posto, na 1.738 bodova, a Crobex10 0,08 posto, na 973 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 18,6 milijuna kuna, te je bio gotovo pet puta manji nego tjedan dana prije.

Kraj godine indeksi dočekuju s minimalnim promjenama – Crobex je u minusu u odnosu na početak godine za 0,07, a Crobex10 za 0,27 posto.

Najveći je promet protekloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, 2,14 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,12 posto, na 200,33 kune.

Slijedi dionica Kaštelanskih staklenika, sa 1,4 milijuna kuna prometa i padom cijene za 7,4 posto, na 675,02 kune.

U većem fokusu investitora bila je i dionica šećerane Viro, čija je cijena prošloga tjedna porasla 5,15 posto, na 536,15 kuna, uz 1,2 milijuna kuna prometa.

Glavna skupština dioničara Vira u četvrtak nije prihvatila prijedlog Uprave za povlačenjem dionica tvrtke s Uređenog tržišta Zagrebačke burze, no prihvaćen je prijedlog o isplati dividende u iznosu od 20 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011. godine.

„I dok su na inozemnim burzama najvažniji indeksi protekli tjedna oslabili jer su investitori bili fokusirani na 'fiskalnu liticu', na domaćem tržištu indeksi su blago ojačali. No, promet je bio prilično skroman, u prosjeku se kretao oko 5,7 milijuna kuna dnevno“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banci.

Po dobitcima se istaknula dionica Diokija, sa skokom cijene za 8,3 posto, te Termes grupe i Luke Ploče, za 8,2 posto.

Na strani gubitnika, pak, predvodile su dionice Zvijezde, s padom cijene za 10,5 posto, kao i Badela za 6,3 posto.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer nema napretka u pregovorima u Washingtonu o smanjenju proračuna, pa je rizik od 'fiskalne litice' i recesije američkog gospodarstva sve veći.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,9 posto, a toliko je izgubio i S&P 500. Nasdaq indeks potonuo je, pak, 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3, a pariški CAC 1,1 posto.

„Kako nema važnijih pomaka u pregovorima o američkom proračunu, indeksi su protekloga tjedna potonuli. Vidjet ćemo hoće li danas biti postignut dogovor o proračunu u Washingtonu. Činjenica je da što će se pregovori više oduljiti, to će biti biše neizvjesnosti na burzama“, navodi Špoljar.

U današnjem skraćenom radnom danu na domaćem tržištu, Špoljar očekuje trgovanje slično kao i prošloga ponedjeljka. Zagrebačka burza radi do 13 sati.

„Što se tiče smjera kretanja Crobexa, vjerojatno će pratiti kretanje najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa. Važnijih poslovnih i makroekonomskih vijesti nema, pa će sve biti fokusirano na pregovore o 'fiskalnoj litici'“, zaključuje Špoljar.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙