FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 19. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SEUL - Južna Koreja u srijedu na predsjedničkim izborima bira bira novog čelnika između Park Geun-Hye i njezina protukandidata Moon Jae-Ina Park Geun-Hye (60) mogla bi u srijedu postati prva izabrana predsjednica Južne Koreje, patrijarhalne zemlje svrstane tek nešto ispred Kuvajta na ljestvici rodne ravnopravnosti. Predsjednički protukandidat Moon Jae-In (59), bivši borac za ljudska prava, upozorava da Park nije najbolji izbor za 24 milijuna stanovnika jer njezina je prednost samo to što joj je otac bio autoritarni predsjednik Park Chung-Hee. Ankete daju prednost Park a na glasovanje je pozvano 40,5 milijuna birača.

WASHINGTON - siguranje američke diplomatske misije u Bengaziju, u kojoj je 11. rujna ubijen veleposlanik i tri osobe, bilo je neadekvatno a odgovornost za to leži u sustavnim propustima u State Departmentu, pokazuju rezultati istrage objavljeni u Washingtonu. U napadu je ubijen američki veleposlanik Christopher Stevens i tri Amerikanca a incident je izazvao politički skandal koji su republikanci iskoristili kao povod za napad na predsjednika Baracka Obamu tijekom predizborne kampanje. Državna tajnica Hillary Clinton u pismu koje je priloženo zaključcima istrage kaže da će prihvatiti sve preporuke.

PARIZ - Trideset i pet posto Francuza misli da se predsjednik Francois Hollande ne treba ispričati Alžiru zbog kolonizacije, 13 posto ih smatra suprotno a 26 posto ih je također za ispriku pod uvjetom da bude uzajamna, prema rezultatima ispitivanja CSA-BFMTV, objavljena u srijedu. Na pitanje "mislite li da bi se predsjednik Francuske Republike trebao ispričati Alžiru zbog djelovanja Francuske tijekom kolonijalnog razdoblja?", 35 posto ispitanika odabralo je odgovor "ne, nikako". Dvadeset i šest posto ih kaže "da, ali pod uvjetom da se Alžir ispriča zbog Francuza u Alžiru i francuske vojske". Trinaest posto ih kaže "da, svakako". Njih 26 posto ne izjašnjava se. Francuski predsjednik kreće u srijedu u dvodnevni posjet Alžiru.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙