FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

NEW YORK

Američka državna tajnica Hillary Clinton primljena je u bolnicu u New Yorku zbog krvnog ugruška, izjavio je u nedjelju njezin glasnogovornik.

Glasnogovornik State Departmenta Philippe Reines je rekao da je Clinton hospitalizirana nakon liječničkog pregleda zbog potresa mozga koji je pretrpjela ranije ovoga mjeseca, prenose agencije. "Liječnici državne tajnice Clinton su tijekom pretraga otkrili formirani krvni ugrušak, kao posljedicu potresa mozga od prije nekoliko tjedana", rekao je Reines u priopćenju. "Ona je tretirana s antikoagulansima i nalazi se u Prezbiterijanskoj bolnici u New Yorku, kako bi se moglo pratiti liječenje u narednih 48 sati". "Liječnici će i dalje procijenjivati njezino stanje, uključujući i druga pitanja povezana s potresom mozga, te utvrditi je li potrebno daljnje djelovanje", dodao je. Clinton se trebala vratiti na posao ovoga tjedna nakon bolovanja zbog potresa mozga. Ona bi trebala odstupiti s dužnosti ubrzo nakon inauguracije predsjednika Baracka Obame 21. siječnja. Prošloga je tjedna Obama objavio imenovanje senatora Johna Kerrya za novog američkog državnog tajnika, što još treba potvrditi Senat.

CARACAS

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez pati od "novih komplikacija" nakon četvrte operacije karcinoma 11. prosinca u bolnici u Havani, izjavio je u nedjelju zamjenik predsjednika Nicolas Maduro. "Obaviješteni smo o novim komplikacijama nastalima nakon infekcije dišnih putova", kazao je Maduro iz Havane za nacionalnu televiziju. "Zdravstveno stanje predsjednika Chaveza i dalje je osjetljivo", kazao je Maduro dodajući da do komplikacija "dolazi u postupku koji nije bez rizika". Venezuelanski zamjenik predsjednika, nasljednik kojeg je odredio Chavez u slučaju da dođe do prijevremenih izbora, doputovao je u petak u Havanu radi posjeta predsjedniku. Naglasio je da je "zahvaljujući fizičkoj i duhovnoj snazi predsjednik u stanju nositi se s tom teškom situacijom". Chavez (58) je 11. prosinca podvrgnut četvrtoj kirurškoj operaciji otkad mu je u lipnju 2011. otkriven karcinom u području trbušne šupljine.

PEKING

Utjecajna skupina kineskih akademika upozorila je u hrabrom otvorenom pismu da zemlja riskira "nasilnu revoluciju" ako vlada ne reagira na pritisak javnosti i dopustiti dugo odgađane političke reforme. Skupina od 73 znanstvenika, uključujući i poznate sadašnje i umirovljene pravne stručnjake na vodećim sveučilištima i odvjetnike, kazala je da političke reforme ne prate brzi tempo gospodarske ekspanzije. "Ako reforme sustava koje su hitno potrebne kineskom društvu i dalje budu stagnirale bez napretka, onda će službena korupcija i nezadovoljstvo u društvu ključati do krizne točke i Kina će opet propustiti priliku za mirne reforme, te skliznuti u turbulencije i kaos nasilne revolucije", napisali su akademici. Pismo je počelo cirkulirati internetom ranije ovoga mjeseca, ali su on-line reference na njega u kineskim medijima sada uklonjene. Vlada, koju od 1949. kontrolira Komunistička partija, treba potaknuti demokraciju i neovisnost pravosuđa, kao i produbiti tržišne reforme, navodi se u pismu. On Weifang, profesor prava na Pekinškom sveučilištu i jedan od potpisnika, rekao je za Reuters kako vjeruje da su zahtjevi prilično umjereni, ali i da je sada vrijeme za njihovo iznošenje, dok se predsjednik Hu Jintao sprema predati uzde državne vlasti Xi Jinpingu, koji je u studenom izabran na čelo Komunističke partije. "Ponovo smo došli do razdoblja kada se vodstvo mijenja. Ljudi očekuju nastavak napretka kada su u pitanju reforme političkog sustava", rekao je on. Oko 65 kineskih akademika, odvjetnika i aktivista za ljudska prava potpisalo je slično pismo u kojem zahtjevaju od vodećih članova KP Kine da objave podatke o svojoj imovini, rekavši kako je to najosnovniji način da se okonča korupcija.

TOKIO

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je kako namjerava graditi nove reaktore usprkos protivljenju nuklearnoj energiji velikog dijela stanovništva nakon nesreće u Fukushimi, objavio je lokalni tisak u ponedjeljak. Glavni japanski mediji izvijestili su o intervjuu koji je Abe održao u nedjelju na privatnoj TV postaji TBS, dan nakon njegova posjeta centrali Fukushima Daiichi, teško oštećenoj nakon tsunamija 11. ožujka 2011. "Novi reaktori bit će drukčiji od onih sagrađenih prije 40 godina, od onih u Fukushimi Daiichiju koji su prouzročili krizu", objasnio je šef vlade prema odlomku koji citira dnevnik Mainichi. "Izgradit ćemo ih objasnivši javnosti koliko su drukčiji kako bismo stekli njihovo razumijevanje", istaknuo je Abe po pisanju dnevnika Nikkei. Od 50 reaktora u Japanu, 48 je izvan pogona zbog novih mjera sigurnosti na snazi nakon nesreće u Fukushimi.

DILI

Međunarodne snage UN-a u ponedjeljak se službeno povlače iz Istočnog Timora, nakon 13 godina prisustva koje je omogućilo smirivanje u toj maloj zemlji jugoistočne Azije s oko milijun stanovnika, obilježeno krvavim prijelazom prema nezavisnosti i demokraciji. Nakon odlaska zadnjih Plavih kaciga, ostat će samo skupina za dovršetak misije od 79 osoba, izjavila je u New Yorku Ameerah Haq, pomoćnica glavnog tajnika UN-a i bivša šefica Integrirane misije UN-a u Timoru.

Pomoćnik premijera Timora, Fernando La Sama de Araujo, izrazio je u ponedjeljak "veliku zahvalnost" zemlje za djelovanje Plavih kaciga, pristiglih u Timor 1999. godine. Zemlja je tada bila zahvaćena valom smrtonosnog nasilja koji je uslijedio nakon uspjeha referenduma o nezavisnosti. Glasovanje je trebalo prekinuti 24 godina sukoba izazvanih invazijom indonezijskih postrojbi, nekoliko dana nakon odlaska portugalskih kolonijalnih vlasti 1975. Više od četvrtine stanovništva izgubilo je živote između 1975. i 1999. godine. Timor je konačno stekao nezavisnost godine 2002.

LOS ANGELES

Najmanje devet osoba poginulo je a 18 ih je ozlijeđeno u nedjelju u Oregonu, na sjeverozapadu SAD-a, u nesreći autobusa unajmljenog u Kanadi koji je nakon što je probio zaštitnu ogradu završio u ponoru, objavila je državna televizija. Vozilo je dolazilo iz Las Vegasa, a kretalo se prema Vancouveru, na zapadnoj obali Kanade, objavila je policija na Internet stranici ističući da je do nesreće došlo tijekom jutra blizu grada Pendletona, na sjeveroistoku Oregona.

Četrdesetak putnika, čija se nacionalnost ne navodi, nalazilo se u autobusu.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙