FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se mirno trgovanje

Autor: scvi
NEW YORK, 27. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne bilježe znatnije oscilacije dok investitori iščekuju nastavak pregovora u Washingtonu o američkom proračunu.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati u minusu 4 boda, a tehnološki Nasdaq 0,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 3,2 bodova te je bio iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Američki predsjednik Barack Obama pokušat će danas obnoviti pregovore o proračunu nakon prošlotjednog zastoja, nakon što je skratio odmor za blagdane, kako bi se otklonila prijetnja takozvane 'fiskalne litice'.

Ekonomisti upozoravaju da bi automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje, koje bi moglo uslijediti u siječnju, moglo gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u novu recesiju i time povući za sobom i druge zemlje.

U međuvremenu, američki ministar financija Timothy Geithner najavio je korake koji bi trebali 'kupiti vrijeme' Kongresu dok se ne razriješe nesuglasice između demokrata i republikanaca u vezi poreza i deficita.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podataka o tjednoj nezaposlenosti. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da je u proteklome tjednu bez posla ostalo 360.000 Amerikanaca, što je za 1.000 više nego u tjednu ranije.

Ujedno, danas će biti objavljeni i podaci o povjerenju potrošača u SAD-u za prosinac, te o prodaji novih kuća u studenome.

Na europskim burzama trgovanje je također mirno, a najvažniji indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja. Trenutno su londonski Ftse i pariški CAC u plusu 0,50 posto, dok je frankfurtski DAX u minusu 0,07 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙