FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KAILUA

Američki predsjednik Barack Obama s obitelji počeo je u nedjelju na Havajima kratki božićni odmor od žestoke borbe da SAD ne prijeđu preko ruba "fiskalne litice". Obama je u petak pozvao Kongres da se dogovori o skromnijem proračunu od onog koji se spominjao zadnjih tjedana kako bi se spriječile prisilne mjere štednje početkom siječnja koje bi prema analitičarima mogle ponovno gurnuti zemlju u recesiju. Američki predsjednik obići će neka od svojih omiljenih mjesta na otočju na kojem je rođen i odrastao. Također će kušati lokalnu poslasticu ledeni shake i večer provesti u društvu obitelji i prijatelja. Očekuje se da će Obama u nedjelju biti na pogrebu senatora Daniela Inouyea, dugogodišnjeg demokrata s Havaja koji je umro u ponedjeljak, i osim toga neće imati drugih javnih obaveza.

BEOGRAD

Reagiranja koja je prethodnih nekoliko dana potaknula platforma za Kosovo srbijanskog državnog vrha ukazuju da Beograd zasad ima više štete nego koristi od tog dokumenta što ga je prošlog tjedna stranim diplomatima, domaćoj oporbi i kosovskim Srbima predstavio šef države Tomislav Nikolić, zaključci su analiza koje u nedjelju objavljuju beogradski mediji. Sugovornik "Politike", američki analitičar i profesor međunarodnih odnosa Daniel Serwer smatra da će srpska platforma za Kosovo u mnogome otežati pregovore Beograda i Prištine, te da se premijer Ivica Dačić do sada s teškim pitanjem Kosova koje mu je "predano u ruke" nosio na način koji je "obećavao rezultat". "Nikolić mu je sada dao platformu koja će garantirano propasti", ocijenio je Serwer u "Politici", zaključujući da, unatoč tome što je izgubila suverenitet nad Kosovom, Srbija ima legitimni interes štititi kosovske Srbe. Šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert poručio je ranije, nakon što ga je srbijanski predsjednik upoznao s platformom, da "pored dobrih elemenata, postoje dijelovi koji zahtjevaju doradu".

NEW DELHI

Indijska policija u nedjelju je zabranila okupljanja u središtu New Delhija tisućama uglavnom mladih ljudi koji prosvjeduju protiv kolektivnog silovanja jedne studentice, koja je tjedan dana nakon zločina uspjela dati iskaz snagama reda. Studenticu kineziterapije (23) silovala su šestorica muškaraca u autobusu prošle nedjelje, istukli je željeznom šipkom i bacili iz autobusa, zajedno s mladićem s kojim je bila. Hospitalizirana na intenzivnoj njezi, ovog se vikenda počela oporavljati, prema bolničkim dužnosnicima. Hindustan Times prenosi njen iskaz koji se podudara s podacima njezinog kolege. Šest osumnjičenih za napad je uhićeno i nalaze se u zatvoru. Oni su u vrijeme zločina bili pijani. Ušli su u autobus koji nije vozio u koji je greškom ušao i mladi na putu doma iz kina. Ta afera je izazvala val gnjeva u zemlji, gdje žrtve silovanja i seksualnih napada često teško ostvaruju prava.

BRUXELLES

U preostalih šest mjeseci do predviđenog ulaska Hrvatske u EU još sedam zemalja članica treba ratificirati pristupni ugovor, a samo iz jedne se najavljuju mogući problemi. U proteklih godinu dana pristupni ugovor je ratificiran u 20 zemalja članica i preostalo je još sedam - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Danska i Slovenija. U nekim od tih zemalja postupak ratifikacije je pri kraju - Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, a dio preostalih će čekati završno izviješće o monitoringu za tri najvažnija poglavlja koje će Europska komisija objaviti sredinom ili u drugoj polovici ožujka sljedeće godine. Da bi pristupni ugovor stupio na snagu moraju ga ratificirati sve države članice. Ni u jednoj se ne očekuju problemi oko ratifikacije osim u Sloveniji koja to povezuje s rješavanjem pitanja Ljubljanske banke. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nedavno je izjavio da Slovenija neće ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom ako Hrvatska ne povuče punomoć dvjema hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke.

BRUXELLES

Godina 2012. vjerojatno je najbolja od posljednje četiri krizne godine u Europskoj uniji, ali s obzirom na izazove koji je čekaju sljedeće godine pred njom je još dug put da bi se moglo reći da je kriza prevladana. Pritisnute financijskom i dužničkom krizom koja je zaprijetila i samom opstanku zajedničke valute eura, zemlje članice su se tijekom protekle godine ozbiljno prihvatile posla na cjelovitom remontu Ekonomske i monetarne unije (EMU), koja je dobro funkcionirala samo do prve krize. Godina na izmaku mogla bi se ubuduće označavati prijelomnom za slamanje krize, godina kada se počinjalo nazirati svjetlo na kraju tunela. Odluka Europske središnje banke da kupuje obveznice zemalja s dužničkim problemima, uspostava Europskog Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), trajnog fonda za pomoć zemljama u financijskim poteškoćama, koji je ove godine postao operativan, financijska pomoć španjolskim bankama, dogovor o Grčkoj, više mjera kojima se uklanjaju nedostaci u ustroju eurozone povaćali su povjerenje u budućnost zajedničke valute i smanjili opasnost od raspada. Krajem godine dogovoren je jedinstveni mehanizam za nadzor banaka u eurozoni, prvi korak u uspostavi bankovne unije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙