FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 20. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

MOSTAR - Vodeće hrvatske političke stranke u BiH ocijenile su kršenjem ustava odbijanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da provede rekonstrukciju vlasti smjenom osam ministara, među kojima su i članovi njegove stranke HSP-a BiH, te su ga ponovno pozvali da podnese ostavku kako bi dva HDZ-a imenovali ministre iz reda Hrvata. Budimir je odbacio zahtjev entitetskog premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u federalnoj vladi iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), istaknuvši kako su pravosudna tijela ta koja trebaju utvrditi tko je u vladi kršio ustav i zakone te tko za to treba snositi odgovornost. Ranije je SDP BiH raskinuo koaliciju sa SDA i odlučio uspostaviti vlast u Federaciji BiH i rekonstruirati vladu s dva HDZ-a i Savezom za bolju budućnost.

MELFI - Talijanski premijer Mario Monti u četvrtak je upozorio Talijane da ne odbace rezultate koje je postigla njegova tehnokratska vlada a talijanski je parlament napravio još jedan korak prema usvajanju proračuna za 2013. godinu što će otvoriti put izborima u veljači. "Bilo bi neodgovorno baciti mnoge žrtve koje su Talijani podnijeli", rekao je Monti u govoru u gradu Melfiju. Rezultati tih žrtava lako bi mogli biti "izbrisani" ako birači dopuste da ih se zavede predizbornim obećanjim koja su "daleko od stvarnosti", rekao je u izjavi koja je, kako se čini, usmjerena na čelnika desnog centra Silvija Berlusconija. Montijev prethodnik Belrusconi, koji je podnio ostavku u studenome prošle godine kada se Italija našla pred dužničkom krizom, obećao je odmah ukinuti porez na nekretnine koji je uveo Monti i smanjivati poreze za po jedan posto svake godine nakon toga.

BEJRUT - Pobunjenici su u četvrtak ušli u dijelove Moreka, strateškog grada u središnjoj provinciji Hami, nastavljajući niz uspješnih ofenzivnih akcija kojima su osvojili dijelove teritorija, čime žele prekinuti opskrbne pravce sirijske vojske i učvrstiti poziciju u Damasku, rekli su aktivisti iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Pobunjenici su uspjeli napredovati diljem zemlje, zauzevši nekoliko vojnih postrojenja i veće količine teškog oružja, osnažujući prijetnju uporištu predsjednika Bašara al-Asada u Damasku nakon 21 mjeseca pobune protiv njegova režima.

GAZA - Izraelsko ubojstvo dvoje palestinskih novinara i napadi na medije tijekom ofenzive u Gazi kršenje su ratnih zakona, objavio je u četvrtak Human Rights Watch. U izraelskom zračnom udaru 20. studenoga poginula su dvojica snimatelja televizije Al-Aqsa, povezane s Hamasom koji vlada u Gazi. Izraelski avioni bombardirali su i poslovni toranj u kojem su mnogi lokalni i međunarodni mediji u Gazi, a Izrael tvrdi da su ti napadi bili usmjereni na komunikacijsku infrastrukturu gerilskih skupina. Human Rights Watch objavio je da je u napadima na tri zgrade u kojima su smještene redakcije ranjeno najmanje deset zaposlenika medija. Poginuo je i jedan dvogodišnjak koji je živio u zgradi preko puta, dodaje HRW.

MOSKVA - Aleksej Navaljni, istaknuti vođa prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužen je u četvrtak za prijevaru i pranje novca, javljaju ruski mediji. Istražni odbor Rusije optužio je Navaljnog i njegovog brata Olega za počinjenje prijevare u ukupnom iznosu od oko 55 milijuna rubalja (1,3 milijuna eura). Ako bude proglašen krivim za prijevaru, Navaljni bi mogao dobiti do dvije godine zatvora. On odbacuje optužbe i tvrdi da su one politički motivirane. Navaljnome (36) već prijeti do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim po ranijoj optužnici za krađu iz državne tvrtke. On tvrdi da su te optužbe dio kampanje Kremlja u svrhu njegove diskreditacije i ušutkavanja oporbe otkako je Putin ponovno na dužnosti predsjednika od svibnja ove godine.

GROSSETO - Talijanski tužitelji su zaključili istragu o brodolomu kruzera Costa Concordiju u kojem su poginule 32 osobe i spremaju se zatražiti suđenje kapetanu broda i još osmero osoba, rekao je voditelj istrage u četvrtak. Kapetan broda Francesco Schettino optužen je za ubojstvo iz nehata, izazivanje brodoloma i napuštanje broda na kojem je bilo oko 4000 putnika i članova posade kada je Costa Concordia u siječnju ove godine udarila u hrid i prevrnula se nakon što Schettino brod previše približio otoku Gigliju. Francesco Verusio, koji je vodio istragu u toskanskoj luci Grosettu, rekao je da očekuje da će uputiti zahtjev za podizanje optužnice krajem siječnja. Sudac će potom odlučiti ima li dovoljno dokaza za pokretanje suđenja. Verusio je rekao da bi Schettino mogao biti osuđen na do 20 godina zavora.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙