FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 19. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SUBOTICA - Uspoređujući položaj srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je za emisiju "Radar" Radio televizije Vojvodine (RTV) da Hrvatska osigurava bolje uvjete za djelovanje zastupničkih tijela srpske manjinske zajednice, prenio je u srijedu RTV. "Hrvatsko zakonodavstvo daje mogućnost bolje participacije, jer u Hrvatskoj postoje rezervirana mjesta za predstavnike manjina, ne samo u državnom parlamentu već i u jedinicama lokalne samouprave", naveo je Josipović. On je napomenuo da je udio srpskog stanovništva u Hrvatskoj veći nego hrvatskog u Srbiji. "Države trebaju biti velikodušne prema manjinama, jer ne ugrožavaju manjine naše države već su one naše bogatstvo", kazao je on.

SARAJEVO - Posebni tim u kojemu je gotovo stotinu ljudi istražuje poslovanje podružnice Hypo Alpe-Adria banke, čije je sjedište u Mostaru, pokušavajući utvrditi način dodjele kredita kojima je toj novčarskoj kući nanesena višemilijunska šteta, prenosi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz". Na čelu istražiteljskog tima je Drago Kos, nekadašnji čelnik Skupine zemalja za borbu protiv korupcije pri Vijeću Europe (GRECO). "Ispitujemo kredite kojima je izravno nanesena ogromna šteta 'Hypo Alpe-Adria' banci.", kazao je Kos sarajevskom listu. Odluku o uspostavi posebnog istražnog tima donijele su austrijske vlasti te središnjica Hypo banke jer žele raščistiti sa sumnjivim kreditima i zloporabama uočenim u nizu podružnica.

SEUL - Prema izlaznim anketama koje su provele tri vodeće medijske kuće Park Geun-Hye tijesno vodi na južnokorejskim predsjedničkim izborima, objavili su mediji u Seulu neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta. Prema anketama Park je dobila 50,1 posto glasova a njen protivnik Moon Jae-In 48,9 posto. Državno izborno povjerenstvo objavilo je sat prije zatvaranja biračkih mjesta da je glasovalo 70,1 posto od 40,5 milijuna birača. Park Geun-Hye (60) bi tako mogla postati prva izabrana predsjednica Južne Koreje, patrijarhalne zemlje svrstane tek nešto ispred Kuvajta na ljestvici rodne ravnopravnosti.

ATENA - Zaposleni u javnom sektoru i u prijevozu, u srijedu su u Ateni odlučili održati 24-satni štrajk prosvjedujući na taj način zbog "uništavanja javnih službi", nakon trogodišnjih oštrih mjera štednje u toj državi. Štrajku, koji je organizirao glavni sindikat javnih službi Adedy, odazvali su se zaposleni u javnim službama, među kojima prosvjetni radnici i medicinsko osoblje. Štrajk podupire i drugi sindikat privatnog sektora GSEE koji je pozvao na štrajk prijevoznih službi. Sindikati smatraju da će plan usvojen u studenome osobito pogoditi zdravstvo te se odraziti na funcioniranje socijalne države i na rad javnih službi.

DOUAI - Francuski sud odbacio je u srijedu zahtjev bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna za poništenjem optužnice u slučaju prostitucije u kojem bi mogao biti procesuiran za svodništvo, rekli su njegovi odvjetnici. Odluka suda iz Duaouija na sjeveru Francuske objavljena je tjedan dana nakon izvansudske nagodbe o isplati novčane odštete koju je Strauss-Kahn postigao sa sobaricom u New Yorku koja ga je optužila za seksualni nasrtaj. "Odvjetnički tim Dominiquea Strauss-Kahna uvjeren je da će on u konačnici biti oslobođen od te apsurdne optužbe za svodništvo", rekao je branitelj Henri Leclerc. Sud u Douaiju istražuje takozvanu aferu Carlton, prema imenu hotela gdje su se odvijale zabave s prostitutkama.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u nedjelju UN i međunarodnu zajednicu da dopuste Palestincima koji bježe pred sukobima u Siriji da prijeđu na Palestinska područja. Predsjednik Abas "zatražio je u srijedu od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i međunarodne zajednice da omogući našem narodu u Siriji da prijeđe na palestinski teritorij, jer su palestinski izbjeglički logori u Siriji izloženi borbama koje se tamo vode", izvijestila je službena palestinska agencija Wafa. Abas je ponovio "palestinsko stajalište o nemiješanju u unutarnje stvari arapskih zemalja", dodaje agencija.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙