FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori o američkom proračunu i dalje muče ulagače u Europi

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica pokazala su nervozu na početku novog tjedna zbog neizvjesnih pregovora u SAD-u o proračunu za iduću godinu.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je 0,5 posto, na 5.889 bodova, frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak i iznosio je 7.597 bodova, dok je pariški CAC izgubio na vrijednosti 0,4 posto, kliznuvši na 3.629 bodova.

Ulagače je na početku novog tjedna ponovo dočekao problem neizvjesnih pregovora u SAD-u o proračunu za iduću godinu. Republikanska većina u Kongresu i predsjednik Barack Obama moraju postići dogovor kako bi otklonili automatsko povećanje poreza i smanjenje proračunske potrošnje za ukupno 600 milijardi dolara.

Strahuje se da bi takav ishod mogao gurnuti američko gospodarstvo u novu recesiju.

Prvi konkretni pomak tijekom vikenda bio je nedjeljni prijedlog čelnika republikanske frakcije u Kongresu Johna Boehnera da se porezi na dohotke povećaju za više od milijardu dolara godišnje. To je još uvijek daleko od brojke koju traži predsjednik Obama.

Mnogi tržišni sudionici drže da će dvije strane ipak postići dogovr a drugačiji ishod mogao bi rezultirati značajnim padom tržišnih indeksa, posebno ako se uzmu u obzir tradicionalne snažne oscilacije u predblagdansko vrijeme, s obzirom na vrlo skroman obujam transakcija.

Već je danas trgovina bila vrlo mršava, pri čemu su transakcije bile koncentrirane na dionice pogođene razočaravajućim vijestima. Tako je najveći proizvođač generatora u svijetu Aggreko oslabio čak 17 posto nakon što je upozorio na prognozu, pa mu je Investec Securities snizio investicijski rejting.

Među gubitnicima izdvajao se i telekomunikacijski div Vodafone, oslabivši 2,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,9 posto, na 9.828 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙