FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: na početku tjedna mirno trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje mirno trgovanje, jer zasad nema važnijih domaćih vijesti pa će investitori vjerojatno pratiti zbivanja na inozemnim burzama, na kojim se trguje oprezno.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,42 posto, na 1.760 bodova, a Crobex10 0,95 posto, na 990 bodova.

Redovni promet iznosio je protekloga tjedna 62,9 milijuna kuna, što je otprilike 24 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Na domaćem tržištu Crobexi su prošloga tjedna oslabili, uz promete koji su u prosjeku dnevno iznosili skromnih 7 milijuna kuna. Uz HT, u većem fokusu investitora bila je dionica Dalekovoda, oko kojeg posljednjih tjedana ima dosta vijesti“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći je promet, oko 7 milijuna kuna, prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je pala 0,9 posto, na 202,17 kuna.

Slijedi dionica Dalekovoda, s prometom od 3,5 milijuna kuna i rastom cijene za 1,9 posto, na 76,48 kuna.

Prvo je objavljeno da su Dalekovodu blokirani poslovni računi, da bi potkraj prošloga tjedna stigla vijest da je odblokiran račun Dalekovoda proizvodnje, a potom i o imenovanju novog financijskog direktora, što je potaknulo veći interes investitora za dionicu, dodaje Špoljar.

U većem fokusu investitora protekloga je tjedna bila i povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 3,2 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 1,64 posto, na 248,50 kuna.

Istodobno, dionicama Termes grupe realizirano je više od 2 milijuna kuna prometa, a cijena i je porasla 12,79 posto, na 154,99 kuna.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, dok je S&P 500 porastao 0,5, a Nasdaq indeks 1,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,3, a pariški CAC 0,8 posto.

„Prošli je tjedan na inozemnim burzama bio pozitivan, a u fokusu investitora ponajviše su bile rasprave oko 'fiskalne litice', odnosno pitanje hoće li se taj problem uspjeti razriješiti do kraja godine. U Europi, glavni poticaj rastu tržišta dionica bila je odluka njemačkog parlamenta o odobravanju financijske pomoći Grčkoj. Ipak, krajem tjedna indeksi su izgubili dio dobitaka zbog zabrinutosti uslijed velike nezaposlenosti u Europskoj uniji te straha od produbljivanja recesije“, navodi Špoljar.

Nove smjernice investitorima danas će pristići od objave ISM indeksa aktivnosti u američkoj industriji, te odgovarajućih indeksa industrijske aktivnosti u glavnim europskim gospodarstvima.

„Na domaćem tržištu, pak, zasad još nema važnijih vijesti, pa će se prvenstveno osluškivati zbivanja na inozemnim burzama“, zaključuje Špoljar.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙