FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o opasnostima i mjerama zaštite od infekcije HPV-om

Autor: tkol
ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Cilj stručnog skupa "Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih" kojeg sutra organiziraju Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje je upozoriti na opasnosti koje sa sobom nosi infekcija HPV-om (humanim papiloma virusom) te na mjere zaštite među kojima su pravovaljana informiranost, odgoj u obitelji, spolni odgoj u školi, poticanje na odgovorno spolno ponašanje te redoviti preventivni pregledi.

Od raka vrata maternice koji se dovodi u vezu sa infekcijom HPV-om, u Hrvatskoj godišnje oboljeva oko 370 žena, a umre ih više od 100. Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima predstadije koji se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije.

Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih je bitan čimbenik ne samo njihovog osobnog zdravlja već i napretka čitavog društva. Neoprezno i neodgovorno seksualno ponašanje u adolescenciji može imati neposredne, ali i dugoročne posljedice. Rizični čimbenici koji mogu pridonositi razvoju komplikacija su rani početak seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba kondoma.

Uz opće mjere zaštite reproduktivnog zdravlja i prevencije spolno-prenosivih infekcija (odgađanje prvog spolnog odnosa u kasniju dob, vjernost u partnerskim odnosima, redovita i pravila uporaba kondoma, što manji broj partnera) specifične mjere prevencije obuhvaćaju i edukaciju, osiguranje odgovarajućih zdravstvenih službi i cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom i virusom hepatitisa B.

U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B. Cijepljenje protiv HPV infekcije uključeno je kao preporučeno cijepljenje u "B programu" cijepljenja koji donosi Ministar zdravlja.

U Gradu Zagrebu provodi se cijepljenje djevojčica od 12 do 13 godina, a troškove snosi Grad Zagreb. Prije cijepljenja obavezno se organizira edukacija roditelja potencijalnih cijepljenika sa svim potrebnim informacijama o bolesti protiv koje se cijepi kao i o cjepivu samom. Na žalost odaziv u Zagrebu je tek oko 10 posto.

Cijepljenje se ne smije promatrati kao izolirana aktivnost, već kao dio cjelovitog preventivnog pristupa. Prevencija ne smije biti usmjerena isključivo na sprječavanje spolno prenosivih bolesti ili neželjene trudnoće, već na usvajanje općenito odgovornog seksualnog ponašanja koje će u životu mladih omogućiti ostvarenje željenog roditeljstva i izbjegavanje neželjenih posljedica rizičnih ponašanja kao otežano zanošenje ili zloćudne bolesti.

(Hina) xkt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙