FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar zdravlja u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije

Autor: ista
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić ocijenio je kako Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije "vrlo dobro funkcionira", što dokazuje oko 25 posto uspješnih reanimacija te kraće vrijeme od zaprimanja poziva do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći na mjesto poziva.

"Prosječno vrijeme od trenutka poziva do dolaska hitne medicinske pomoći na mjesto poziva je 11 minuta, nekoliko mjeseci ranije je bilo 15 minuta, a nekoliko godina ranije je bilo vjerojatno 20-ak i nešto više minuta", izjavio je Rajko Ostojić novinarima te dodao da je znatan napredak ostvaren ulaganjem u opremu, sanitetska vozila i ljude.

Ministar zdravlja u Varaždinu je danas bio u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, koji je počeo raditi 15. lipnja ove godine i djeluje kroz četiri ispostave – u Varaždinu, Ivancu, Novome Marofu i Ludbregu, a održao je i radni sastanak s članovima uprave tog zavoda i županijskim čelnicima. Na sastanku je bilo riječi o nabavi sanitetskih vozila za ekipe hitne medicinske pomoći s pogonom na sva četiri kotača, uvođenju radiokomunikacija te instalaciji kontrolnog deska i interfonskih uređaja za komunikaciju zajedno s videonadzorom, koji bi pomogao dispečeru pri davanju uputa pacijentu – ovisno o njegovu stanju.

Ministar je najavio da će se pokušati zakonski regulirati da trećina vozila hitne medicinske pomoći budu vozila s pogonom na sva četiri kotača.

"Hrvatska je velikim dijelom brdovita pa će se pokušati u sljedećem periodu, do kraja našeg mandata, zakonski regulirati da trećina vozila hitne medicinske pomoći u kontinentalnome i dalmatinskome, primorskom dijelu Hrvatske mora imati pogon na sva četiri kotača zbog vremenskih uvjeta i sigurnosti vožnje", rekao je.

Varaždinski župan Predrag Štromar istaknuo je da su bili pomalo sumnjičavi kad se radio program i kad su morali izaći iz sustava doma zdravlja, ali sada vide da je to bolje i kvalitetnije jer hitna medicina, kako je rekao, "samostalno jako dobro funkcionira".

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić istaknula je da se 146 osoba u tom Zavodu trudi da pacijentu budu na raspolaganju, u čemu imaju punu potporu Ministarstva zdravlja, Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu i Varaždinske županije. Dodala je kako se nada da će se do 2014. urediti da se, bez obzira na granice gradova, općina i županija, na mjesto događaja šalje najbliže vozilo i ekipa hitne medicinske pomoći.

"Te promjene u svakom slučaju moraju ići postupno jer se tako ozbiljne stvari ne mogu rješavati od danas do sutra, a mi očekujemo da će se do kraja 2013. većina priprema završiti i da ćemo 2014. na području cijele Hrvatske raditi na taj novi način", istaknula je Jasminka Begić.

(Hina) xvvar ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙