FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 6. prosinca

Autor: nles
ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 6. prosinca

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2). Dnevni red ima 50 točaka, među njima su i Pokretanje novog investicijskog ciklusa u Republici Hrvatskoj u mandatu od 2012. do 2015. godine, s posebnom analizom za 2013. godinu, Nacrt prijedlog zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom i Nacrt prijedloga zakona o alternativnim investicijskim fondovima. Pred Vladom je i Konačni prijedlog zakona o lokalnim izborima kojim se, uz ostalo, propisuje u kojim slučajevima se raspisuju prijevremeni izbori te se određuje produljenje roka za održavanje prijevremenih izbora sa 60 na 90 dana kako bi se izbjeglo eventualno održavanje izbora u ljetno vrijeme ili u vrijeme božićnih blagdana. Konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuje se da se referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika može raspisati i to na prijedlog 20 posto od ukupnog broja birača u jedinici, a opoziv je uspio ako se za izjasnila većina birača, uz uvjet da ta većina iznosi najmanje trećinu ukupnog broja birača upisanog u popis birača u jedinici. Uvodi se i novi institut istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika u slučaju nedonošenja proračuna, odnosno odluke o privremenom financiranju, čime se želi pridonijeti usuglašavanju političke volje u najvažnijim pitanjima od interesa za jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te konačni prijedlog zakona o prebivalištu te zakona o registru birača.

ZAGREB - Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti na radu, koji, sukladno direktivama EU, propisuje poboljšanje sigurnosti i zdravlja trudnih te radnica koje su nedavno rodile ili doje na radnom mjestu. U tom se smislu propisuju obveze poslodavca da prilagodbom uvjeta i mjesta rada, radnog vremena te promjenom poslova zaštiti zdravlje i sigurnost trudnica i radnica koje su rodile ili doje. Te radnice ne smiju raditi na poslovima koji ugrožavaju njihov, odnosno djetetov život ili zdravlje, pri čemu prilagodba uvjeta i rasporeda radnog vremena, te mjesta rada ne smije imati za posljedicu smanjenje njihove plaće. Ocjenu o opasnostima ili štetnostima koje bi mogle utjecati na sigurnost i zdravlje tih radnica, kao i ocjenu o tome koji su poslovi odgovarajući, davao bi specijalist medicine rada, uzimajući u obzir procjenu opasnosti (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

OPATIJA - U Opatiji se otvara XXV. redovito savjetovanje Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu čija je ovogodišnja "Novo hrvatsko kazneno pravo i pravosuđe pred vratima Europske unije - novi izazovi i stari problemi u kontekstu dovršenih pregovora i (još uvijek) nedovršene reforme". Trodnevno savjetovanje održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a nazočnima će se na početku skupa pozdravnim govorom obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko (15 sati, Milenij Grand Hotel).

ZAGREB - Sjednica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je financiranje programa ostvarivanja kulturne autonomije nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina u 2013. godini i imenovanje članova Povjerenstva za raspodjelu sredstava nevladinim udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za ostvarivanje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina za 2013. godinu. Raspravljat će se i o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima na državnoj i lokalnoj razini, tijelima državne uprave, pravosudnim tijelima te tijelima uprave jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Na sjednici će, među ostalim, biti riječi i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o udrugama. (10,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Predstavljanje programa proslave treće obljetnice useljenja Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u novu zgradu (12 sati, MSU). Proslava će se održati 8. prosinca 2012. od 11 do 22 sata, a tim će povodom posjetiteljima biti omogućen besplatan ulaz na sve izložbe.

ZAGREB - Institut za razvoj obrazovanja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organiziraju međunarodni seminar o priznavanju prethodnog učenja u visokom obrazovanju. Na seminaru će sudjelovati stručnjaci iz Hrvatske, Poljske, Francuske i Škotske. Seminarom se prvi put otvara rasprava o strateškom pristupu pripreme cjelovite politike priznavanja prethodnog učenja, a održava se u sklopu međunarodnog projekta "University Recognition of Prior Learning Centres - Bridging Higher Education with Vocational Education and Training", koji financira Europska komisija (9 sati, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

ZAGREB - U Matici hrvatskoj bit će predstavljena knjiga Nives Opačić "Pod velikim medvjedom (špartanje po sjevernoj hemisferi)" o kojoj će govoriti Romana Horvat, Tonko Maroević i autorica (12 sati, Palača Matice hrvatske - Velika dvorana, Strossmayerov trg 4).

OSIJEK - Otvaranje znanstvenog skupa "Kazalište po Krleži" koji se održava u sklopu manifestacije Krležinih dana u organizaciji osječkog Hrvatskoga narodnog kazališta, osječkog Filozofskog fakulteta i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU / Odsjek za povijest hrvatskog kazališta (9,30 sati, svečana dvorana Filozofskog fakulteta, Jägerova ul. 9/II).

Dežurni urednici:

ujutro: Jasna Nahtigal Lazarić

popodne: Milka Ćurković

navečer: Neven Leskovar

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

email: hina@hina.hr

(Hina) xdm ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙