FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak 10. prosinca

Autor: spar
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za ponedjeljak 10. prosinca:

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o Strategiji razvoja pravosuđa do 2013. do 2018. godine. Vlada u Strategiji navodi kako je neovisno, učinkovito, pravedno i profesionalno pravosude nužno za suočavanje sa svakodnevnim potrebama suvremenog društva te izazovima globalizacije i modernizacije. Strategija polazi od pet osnovnih područja ("Neovisnost, nepristranost i stručnost pravosuđa", "Učinkovitost", "Hrvatsko pravosude kao dio europskog pravosuda", "Upravljanje ljudskim potencijalima", te "Iskorištavanje potencijala moderne tehnologije"), na temelju kojih su i izvedene strateške smjernice. U Banskim dvorima učinkovitost pravosuđa ističu kao stručno, materijalno i tehnički najzahtjevnije područje strateškog planiranja u pravosudnom sustavu. Ono uključuje rješavanje problema smanjenja broja neriješenih sudskih predmeta i dugotrajnosti sudskih postupaka, ali i osiguravanja uvjeta za rješavanje novih predmeta u razumnom roku, uz punu zaštitu svih ljudskih prava i načela vladavine prava. (15 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić pustit će u rad linearni akcelerator, uređaj za radioterapiju (zračenje) bolesnika s malignim bolestima, u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice (11,30 sati, Ilica 197). Nabavku uređaja financiralo je Ministarstvo zdravlja sa 28,5 milijuna kuna, dok je KBC Sestre milosrdnice s 1,5 milijun kuna uredilo prostor u kojem je uređaj smješten. Novi linearni akcelerator ima veći intenzitet zračenja u odnosu na starije uređaje, što skraćuje tretman bolesnika i do deset puta, a osobito je pogodan za liječenje ranije zračenih bolesnika s tumorom, koji su smješteni unutar posebno osjetljivih područja tijela. Nakon obilaska odjela izjavu za medije u 12 sati dat će ministar Ostojić i ravnateljica KBC-a Sestre milosrdnica prof. Vesna Šerić.

ZAGREB - Transparency International Hrvatska će svečano obilježiti Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Skupu će se obratiti Nikola Kristić, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, Marin Mrčela, predsjednik GRECO-a, Paolo Berizzi, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Rajko Ostojić, ministar zdravlja Republike Hrvatske. Transparency International Hrvatska iskoristit će prigodu za predstavljanje rezultata ispitivanja javnog mnijenja - Što građani očekuju od pristupanja Hrvatske EU (10 sati, Dvorana Panorama Westin Hotela, Kršnjavog 1).

ZAGREB - U povodu 13. obljetnice smrti utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, položit će vijence i zapaliti svijeće na grobu dr. Franje Tuđmana na Mirogoju (9,15 sati).

Misu zadušnicu o 13. obljetnici smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana predvodit će u svetištu Sveta Mati Slobode na Jarunu vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac (19 sati, crkva Sv. Mati Slobode, Jarunska ulica bb).

ZAGREB - Izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) predvođeno predsjednikom Brankon Hrgom položit će vijenac i zapaliti svijeće na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana u povodu 13. obljetnice njegove smrti (11,30 sati, Mirogoj). I izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položiti će vijenac i zapaliti svijeće na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana (12 sati, Mirogoj).

ZAGREB - Zajednička tiskovna konferencija svih pravobranitelja/ica Republike Hrvatske u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava s naglaskom na ostvarivanje socijalnih prava u vrijeme krize te siromaštvu s kojim se suočava sve veći broj građana/ki Republike Hrvatske. Sudjeluju Jurica Malčić, pučki pravobranitelj, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Mila Jelavić pravobraniteljica za djecu i Anka Slonjšak pravobraniteljica za osobe s invaliditetom (10 sati, Ured pučkog pravobranitelja, Kralja Držislava 6)

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) dodjeljuje nagrade. Nagrada "Miko Tripalo" dodjeljuje se državnim dužnosnicima/icama, predstavnicima/icama tijela lokalne samouprave i političarima/arkama za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava tijekom protekle godine a koji nadilaze profesionalne obveze i uobičajene standarde. Nagrada "Joško Kulušić" dodjeljuje se istaknutim novinarskim autorima, uredništvima ili medijima za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja tijekom protekle godine. Nagrada "Sulejman Mašović-Jovan Nikolić-Luka Vincetić" dodjeljuje se za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije u Hrvatskoj tijekom protekle godine. (12 sati, aula Hrvatskog narodnog kazališta, Trg maršala Tita 15)

ZAGREB - Tiskovna konferencija u povodu Dana otvorenih vrata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), na kojoj će se predstaviti program Dana otvorenih vrata HKS-a, koji će se održati u subotu, 15. prosinca (12 sati, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ilica 242)

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike - Krug za Trg, simbolički će položili 100 bijelih ruža uz ogradu zagrebačkog Sveučilišta, za studente Vladimira Hečimovića, Josipa Lovrića i drugih nekoliko stotina studenata i studentica, koje su partizani ubili na Križnom putu ili za one koje su komunističke vlasti ubile u kaznionicama za vrijeme Jugoslavije. Uz bijele ruže bit će priloženi podacima o ubijenim studentima. Iz Kruga za Trg navode kako je Vladimir Hećimović (25) iz Zagreba bio apsolvent medicine, a ubili su ga u Mariboru dok je bio uz ranjenike, Josip Lovrić (21) iz Vukovara bio je student agronomije, a ubili su ga, skupa s bratom blizancem, na nepoznatom mjestu, Franjo Magdić (22) iz Ogulina bio je student šumarstva, za grob mu se ne zna, Stipe Milas (23) iz Tihaljine kraj Gruda bio je student prava, a odveden je u nepoznato iz logora u Prečkom. Od Skupštine grada Zagreba ta Građanska inicijativa zahtijeva da se ime Josipa Broza Tita ukloni iz javnog prostora te da se Trgu vrati ime Kazališni trg. (11 sati, uz ogradu zagrebačkog Sveučilišta, kod HNK).

Dežurni urednici na desku Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska:

ujutro: Neven Leskovar

popodne: Srebrenka Parlov

navečer: Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

email: hina@hina.hr

(Hina) xdm ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙