FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započela kampanja Ministarstva zdravlja "Za zdravlje. Danas"

Autor: smar
ZAGREB, 15. prosinca 2012. (Hina) - Predstavljanjem Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, Ministarstvo zdravlja danas je započelo javnozdravstvenu kampanju "Za zdravlje. Danas", vrijednu 15 milijuna kuna čiji je cilj smanjiti broj oboljelih i smrtnost od raka te potaknuti građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede.

U sklopu preventivnih programa građani će poštom dobiti poziv za besplatna testiranja. Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006., uključuje žene u dobi od 50 do 69 godina, program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se od 2009. uključuje žene i muškarce između 50 i 74 godine, a novi program ranog otkrivanja raka vrata maternice uveden ove godine obuhvaća žene u dobi između 25 i 64 godine.

"Temeljni problemi zdravstvenih sustava u svijetu su otkrivanje bolesti u kasnoj fazi, a preventiva i rano otkrivanje te edukacija dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Naglasio je da 20.000 građana u Hrvatskoj umire prerano od bolesti koje se ranim otkrivanjem mogu spriječiti, iako su mogli živjeti još 12,5 godina.

"Jedna kuna uložena u prevenciju donosi deset puta više kuna, stoga ova akcija ne košta već donosi uštede i spašava ljudske živote", ustvrdio je ministar Ostojić koji je nakon predstavljanja programa obišao izložbene punktove.

"Od raka dojke godišnje oboli oko 2.500 žena, a 900 ih umre, od raka debelog crijeva oboli oko 3000, a 1.900 umre, dok od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a umre oko 120", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tamara Poljičanin. Dodala je kako je to bio i više nego dovoljan razlog za pokretanje ovih kampanja.

Poljičanin je istaknula da kako bi programi pokazali učinak, potrebno je postići zadovoljavajući odaziv građana - za rak dojke 70 posto, debelog crijeva 45 posto, a za rak vrata maternice 85 posto.

Svrha programa je, dodala je, smanjiti mortalitet od raka dojke 25 do 30 posto, rak debelog crijeva za 15 posto u narednih 10 do 13 godina, a mortalitet raka vrata maternice za 80 posto u 13 godina od početka programa.

Poljičanin je izrazila nezadovoljstvo prethodnim odazivima građana na preventivne programe unatoč tome što, ustvrdila je, podaci o broju oboljelih nakon testiranja govore o vrijednosti takvih akcija.

Najavila je da će značajnu ulogu motiviranju građana za sudjelovanje u preventivnim pregledima imati liječnici obiteljske medicine te da će zahvaljujući informatičkom povezivanju sustava za svakog pacijenta moći pratiti rezultate screeninga kao i daljnje terapijske procedure.

Nacionalne programe provode Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Županijski zavodi za javno zdravstvo, radiološke jedinice, kolonoskopske jedinice, citološki laboratoriji, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

(Hina) xsmar ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙