FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TOKIO

Budući japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u ponedjeljak da se o japanskom suverenitetu nad otočjem Senkaku "ne može pregovarati" s Kinom. "Otočje Senkaku integralni je dio japanskog teritorija. Japan posjeduje i nadzire te otoke u skladu s međunarodnim zakonima. To nije podložno pregovorima", kazao je Abe na konferenciji za tisak dan nakon trijumfa na parlamentarnim izborima Liberalno-demokratske stranke kojom predsjedava. Senkaku, ili Diaoyu kako se otočje zove u Kini, u središtu je teritorijalnog spora koji se pogoršao nakon što je Tokio polovicom rujna nacionalizirao dio tih nenastanjenih otoka u Istočnom kineskom moru. Smatran "jastrebom" u vanjskoj politici, Abe je tijekom svoje kampanje obećao odlučnost glede teritorijalnih razmirica koje Japan ima sa susjedima, posebice Kinom.

KABUL

Deset djevojčica u dobi od devet do jedanaest godina, ubijeno je u eksploziji protupješačke mine slučajno aktivirane dok su skupljale drva na istoku Afganistana, objavile su u ponedjeljak vlasti. Do nesreće je došlo u pokrajini Nangarhar kad je jedna od djevojčica udarila u tu staru minu sjekirom, kazao je guverner okruga Šaparhar Mohamad Sedik Davlatzai. "Stara mina koja datira iz doba džihada (rata protiv sovjetskih snaga 80-ih godina) eksplodirala je, usmrtivši deset djevojčica i ranivši još dvije", kazao je on.

LJUBLJANA

Nakon niza godina kontinuiranog rasta štednih uloga građana, u Sloveniji se ove godine bilježi manji pad, pa je štednja kućanstava u tri najveće domaće banke u prvih devet mjeseci ove godine pala za 360 milijuna eura, a samo od lipnja do rujna depoziti građana na štednim računima u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) smanjili su se za 190 milijuna eura, navodi u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik". U NLB-u, navodi list, navode pak da stanje na štednim računima građana u njihovoj banci "polako i postupno raste", pokušavajući riječima ublažiti stvarno stanje na bankarskom tržištu, navodi list. Druge slovenske banke priznaju da dolazi do blagog pada štednje slovenskih kućanstava koja je tradicionalno bila visoka. Uzrok promijenjenog trenda štednje građana list tumači posljedicama krize, rastom nezaposlenosti i restrikcijama plaća, ali i odlijevanjem dijela štednje u poslovnice stranih banaka koje djeluju u Sloveniji jer je povjerenje u domaće banke u padu.

NEWTOWN

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je tijekom bdijenja i molitve za poginule učenike i djelatnike osnovne škole u gradu Newtownu u Connecticutu, ocijenio da Amerika nije učinila dovoljno u zaštiti života svoje djece te obećao da će u idućim tjednima poduzeti mjere za smanjenje nasilja u zemlji. "Ovo više ne možemo tolerirati. Ovakve tragedije moraju prestati, a kako bi prestale, moramo se promijeniti", rekao je Obama. Najavio da će u sljedećim tjednima uz pomoć pravnika, stručnjaka za mentalno zdravlje, roditelja i nastavnika, usmjeriti napore svoga ureda kako bi se spriječile tragedije kao što je ona u Newtownu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙