FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: tvrtke iz aluminijske industrije upozoravaju da su pred slomom

Autor: zkre
MOSTAR, 14. prosinca 2012. (Hina) - Čelnici mostarske kompanije Aluminij i najvećih prerađivača iz BiH pozvali su institucije vlasti u toj zemlji da pomognu opstanku ove grane industrije upozoravajući da bi od sljedeće godine, zbog iznimno visokih cijena električne energije, moglo doći do masovnih otpuštanja radnika i zatvaranja brojnih pogona.

Odnos države prema aluminijskoj industriji je maćehinski, ističe se u priopćenju objavljenom iz Aluminija nakon sastanka kojem su nazočili predstavnici najvećih prerađivača aluminija iz BiH Feal, Presal, TT kabeli, Alpro, Alloy Wheelsa iz Jajca te tomislavgradskoga Kapisa.

"Ukoliko ne dođe do promjena u najkraćemu roku takav odnos će dovesti do otpuštanja zaposlenih u svim tvornicama, počevši već od siječnja, najkasnije od veljače 2013. godine", navodi se u priopćenju.

Napominje se kako se cijena električne energije za mostarski Aluminij, koji je u 12-postotnom vlasništvu hrvatske države, izravno odrazila na poskupljenje cijene metala prerađivačima, što će ugroziti i njihove već dogovorene poslove.

"Gubitak Aluminija bit će daleko veći od planiranog jer je struja poskupjela izvan svih očekivanja", rekao je direktora Aluminija Ivo Bradvica. Dodao je da će svi aluminijaši od sljedeće godine doživjeti novi šok jer je najavljeno novo poskupljenje električne energije.

U zajedničkim zaključcima mostarskog Aluminija i prerađivača metala kritizira se državna vlast te se traži prekid "nedopustivo ignorantskoga ponašanja" Sarajeva i Banje Luke.

"Ne dira ih na stotine milijuna eura uloženih u novu tehnologiju, ne dira ih na tisuće radnih mjesta, ne dira ih naša 90-postotna okrenutost izvozu", navodi se u zaključcima.

Pozvali su dužnosnike Vijeća ministara, Vlade Federacije BiH i resornih ministarstava da ne dopuste uništenje aluminijske industrije u BiH koja je najveći izvoznik.

(Hina) xzkre yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙