FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: do kraja listopada blagi pad izvoza i uvoza

Autor: rbel
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Hrvatska u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih deset mjeseci ove godine bilježi, izraženo u kunama, rast izvoza za 1,1 posto, a uvoza za 1 posto, dok su izraženi u eurima izvoz i uvoz smanjeni za 0,1 odnosno 0,2 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih deset ovogodišnjih mjeseci iznosi 58,3 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U razdoblju od početka siječnja do kraja listopada ove godine hrvatski je robni izvoz iznosio 60 milijardi kuna i bio je 1,1 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. Uvoz je istodobno porastao za 1 posto, na 103 milijarde kuna. Tako je vanjskotrgovnski deficit iznosio 43 milijarde kuna, što je za 0,8 posto više nego u deset mjeseci prošle godine.

Iskazan pak u eurima (uz rast tečaja eura od 1,2 posto) hrvatski je robni izvoz u prvih deset ovogodišnjih mjeseci iznosio gotovo 8 milijardi eura, što predstavlja pad od 0,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok uvoz bilježi pad od 0,2 posto, na 13,7 milijardi eura.

Manjak u robnoj razmjeni tako iznosi 5,7 milijardi eura, što je u odnosu na deset mjeseci lani pad za 0,4 posto.

Podaci DZS-a samo za listopad pokazuju da je hrvatski izvoz, iskazan u eurima, u odnosu na listopad prošle godine porastao za 16,2 posto, na 939,7 milijuna eura, dok je uvoz istodobno porastao za 5,3 posto, na 1,5 milijardi kuna. Stoga je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u listopadu iznosio 571 milijun eura, što je 8,7 posto manje nego u listopadu lani.

Statistički podaci za prvih deset mjeseci 2012. godine pokazuje osjetan pad izvoza u nekim od značajnih izvoznih djelatnosti, poput brodogradnje.

Izvoz u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, pod čime statistika vodi brodogradnju, u razdoblju od početka siječnja do kraja listopada ove godine iznosio je 618,8 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani pad za 35,7 posto. Istodobno je izvoz u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda smanjen za 19,1 posto, na 491,6 milijuna eura.

Nasuprot tomu, u prvih je deset mjeseci ove godine izvoz u proizvodnji prehrambenih proizvoda porastao za 7,7 posto, na 566 milijuna eura, proizvodnje strojeva i uređaja za 7,3 posto, na 563,5 milijuna eura, proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda za 3,8 posto, na 945,5 milijuna eura, a proizvodnje električne opreme za 3 posto, na 581,4 milijuna eura.

Najvažniji trgovinski partner Hrvatske i nadalje su zemlje Europske unije, u koje je do kraja listopada izvezeno robe u vrijednosti nešto manjoj od 4,7 milijardi eura, što je za 1,8 posto manje nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz EU istodobno porastao za 1,9 posto, na 8,5 milijardi eura.

Pojedinačno među članicama EU Hrvatskoj su najvažniji partneri Italija i Njemačka. Podaci DZS-a tako pokazuju da je u Italiju do kraja desetog mjeseca ove godine Hrvatska izvezla robe u vrijednosti od 1,2 milijarde eura ili 4,2 posto manje nego u isto vrijeme lani, uz istovremeni rast uvoza iz te zemlje za 3,3 posto, na 2,3 milijarde eura. Izvoz u Njemačku je pak porastao za 1,2 posto, na 825,6 milijuna eura, dok je uvoz iz te zemlje povećan 3,4 posto, na 1,75 milijardi eura.

Istodobno je hrvatski robni izvoz u Bosnu i Hercegovinu porastao za 2,7 posto, na nešto više od milijardu eura, dok je uvoz iz BiH povećan za 0,8 posto, na 457,5 milijuna eura.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙