Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Goran Heferr istaknuo je važnost proizvodnje zdrave hrane i razvoja poljoprivrede, ali i nužnost usklađivanja te proizvodnje s regulativom Europske unije.
Činjenica je da pojedine proizvodnje, između ostalog, i stočarstvo stvaraju štetne stakleničke plinove, ali pozitivni primjeri europskih zemalja, poput Nizozemske i Danske, svjedoče kako se pravilnom primjenom struke i znanosti i to može prevladati, rekao je Heferr.
Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner i istaknula je kako Ministarstvo poljoprivrede sudjeluje u sufinanciranju niza znanstvenih projekata iz područja proizvodnje hrane i poljoprivrede općenito, a od 41 znanstveno istraživačkog projekta 12 se odnosi na osječko Sveučilište.
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je kako je strateška odrednica te županije upravo razvoj poljoprivrede i proizvodnja zdrave hrane. Proizvodnjom ekološke i sigurne hrane možemo itekako biti konkurentni ne samo na europskom nego i svjetskom tržištu, zbog čega smatramo da su nužna državna ulaganja u takav razvoj, kazao je.
U proizvodnji hrane danas je bitna povezanost znanosti i struke, pa i gospodarstva i politike, što je u Osječko-baranjskoj županiji najprimjerenije u cijeloj Hrvatskoj, ocijenio je. Osječki poljoprivredni fakultet, Hrvatska agencija za hranu, čije je sjedište u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet i Poljoprivredni institut znanstvena su podloga koja prati struku u proizvodnji hrane, kazao je Šišljagić.
Posebno je naglasio kako će se osobno kao župan maksimalno zalagati da "ni slučajno ne dođe do ukidanja Hrvatske agencije za hranu u Osijeku o čemu postoje neka razmišljanja".
Svjesni smo važnosti proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane i zbog toga tražimo od Vlade i resornih ministarstava da se u takvu proizvodnju u Slavoniji i Baranji ulažu dostatna financijska sredstva, rekao je župan Šišljagić.