FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U turističkom sektoru porast prihoda i zaposlenosti

Autor: tmis
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - U Hrvatskoj je u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno 19,1 milijarda kuna financijskih prihoda, što je za oko 600 milijuna kuna ili 3,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestili su iz Ministarstva turizma pozivajući se na podatke Porezne uprave.

Najveći prihod pritom je ostvaren u hotelima i sličnim objektima za smještaj, 8,7 milijardi kuna ili gotovo 7 posto više nego prošle godine.

I ostale kategorije ostvarile su poraste prihoda u devet mjeseci ove godine, i to touroperatori za 15,5 posto, kampovi i prostori za kampiranje za 10,7 posto, dok su odmarališta i slični objekti za kraći odmor te restorani i objekti za pripremu i usluživanje hrane imali po 3 posto više prihode.

U ostalim djelatnostima pripreme i usluživanja hrane zabilježeno je 19,1 posto više prihoda, napominju iz Ministarstva turizma.

U vezi zaposlenosti u sektoru ističu podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za deset mjeseci ove godine (od siječnja do kraja listopada) po kojima je novozaposlenih u turizmu u tom razdoblju bilo 15,8 tisuća.

To je rast od 8,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a dodaju i da su u tom razdoblju novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima činile gotovo 55 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba.

Sezonski zaposlenih radnika u turizmu u prvih deset mjeseci ove godine bilo je 10,7 tisuća ili 9,5 posto više nego prošle godine, što je udjel od 59 posto u ukupnom broju zaposlenih sezonaca u deset mjeseci ove godine.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙