FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES/STRASBOURG - Europski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrio proračun EU-a za 2013., nakon što je dobio jamstva država članica da će biti popunjene rupe u ovogodišnjem proračunu. Parlamentarci su izglasali proračun za 2013. u iznosu koji je za pet milijardi eura manji u odnosu na prijedlog Europske komisije. "Glasovanje o proračunu za 2013. godinu zajedno s korekcijom proračuna za 2012. godinu čisti je uspjeh Europskog parlamenta, koji je dobio zadovoljštinu i u pogledu načela i u pogledu iznosa za plaćanje računa koji stižu na naplatu za ovu godinu te u pogledu prioriteta za sljedeći proračun", rekao glavni pregovarač Europskog parlamenta za proračunu Alain Lamassoure je Lamassoure. Europski parlament je odbijao pregovarati sa zemljama članicama o proračunu za sljedeću godinu dok one ne pristanu popuniti rupu u ovogodišnjem proračunu. Komisija je za sljedeću godinu predložila iznos od 151 milijardu eura u obvezama, a 137,8 milijardi eura u stvarnim plaćanjima. Lamassoure ističe da su se zemlje članice kategorički protivile mogućnosti da proračun za ovu godinu u stvarnim plaćanjima premaši iznos od 129 milijardi eura, što je 2,2 posto više u odnosu na 2011. "Danas je iznos dosegnuo 135,7 milijardi, što je 7,5 posto više nego 2011. godine, a konačni iznos bit će 138,7 milijardi, što je povećanje od 9,6 posto", ističe Lamassoure.

LONDON - Loše vijesti sa svjetskih tržišta nekretnina u trećem su tromjesečju bile snažno koncentrirane na Europu, zaključio je Global Property Guide u istraživanju objavljenom u srijedu, uvrstivši Hrvatsku u skupinu zemalja s ubrzanim padom cijena. Istaknuvši da je svih devet najslabijih tržišta nekretnina u svijetu locirano u Europi, u specijaliziranoj savjetodavnoj tvrtki ističu da ih je ponovo iznenadio tempo pada cijena na Starom kontinentu. Izdvajaju ubrzani pad cijena u Grčkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Litvi. U glavnom gradu Hrvatske Zagrebu cijene kuća prilagođene za inflaciju pale su u trećem tromjesečju za 8,03 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada su se na godišnjoj razini smanjile za 5,19 posto. U Austriji i Norveškoj cijene nekretnina, prilagođene za inflaciju, poskočile su u trećem tromjesečju za 7,53 odnosno 6,55 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ohrabruje i oporavak u SAD-u gdje je sezonski prilagođeni indeks cijena kuća koji izrađuje Savezna agencija za financiranje kupnje nekretnina porastao za 2,31 posto, po najvišoj stopi od drugog tromjesečja 2006.

MOSTAR - Posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen potaknut će uspostavu koordinacijskog tijela za više razina vlasti u toj zemlji kako bi se ubrzala izgradnja autoceste na koridoru Vc, priopćeno je u srijedu nakon njegova susreta s ministrom prometa i veza BiH Damirom Hadžićem. Po navodima iz Hadžićeva ministarstva, Sorensen je najavio da će u siječnju iduće godine okupiti ključne predstavnike bosanskohercegovačkih institucija uključenih u izgradnju koridora Vc, kako bi uspostavili posebni koordinacijski tim. Glavna zadaća toga tima bila bi izrada akcijskog plana ubrzane izgradnje autoceste na koridoru Vc. Hadžić je istaknuo važnost izgradnje autoceste u kontekstu napredovanja zemlje u europskim integracijama. Trenutačno je u izgradnji 27 kilometara autoceste, a početkom 2013. namjeravamo izgraditi slijedećih 52 km, rekao je. Prema planovima vlasti u BiH oko 420 kilometara autoceste na koridoru Vc trebalo bi biti izgrađeno do 2020. godina. Najviše problema s izgradnjom autoceste je na području Hercegovine, gdje su se u nekoliko navrata mijenjale trase zbog prigovora lokalnih bošnjačkih vlasti.

STOCKHOLM - Manje od deset posto Šveđana željelo bi uvesti euro, što je rekordno niska brojka u toj zemlji članici EU-a koja nije uvela jedinstvenu europsku valutu, pokazala je anketa koju je u srijedu objavio švedski nacionalni statistički institut. Da se organizira referendum o uvođenju eura, 82,3 posto građana glasovalo bi protiv, 9,6 posto za, a osam posto se ne bi izjasnilo, pokazala je anketa koja je provedena telefonski na uzorku od 5.500 švedskih glasača. Institut od 1997. organizira redovitu anketu o euru. Zadnji put se u studenom 2009. dogodilo da je broj onih koji bi željeli euro premašivao broj onih koji su protiv (43,8 posto naspram 42 posto). Švedska je organizirala referendum u rujnu 2003. kada se 57,1 posto izašlih birača izjasnilo za zadržavanje krune. U posljednje vrijeme, nakon izbijanja ekonomske krize, u Švedskoj se sve manje govori o uvođenju eura. U siječnju je u anketi instituta Skop samo 11,4 posto Šveđana kazalo kako smatra da će Švedska jednog dana krunu zamijeniti eurom.

FRANKFURT - Oko 500 policajaca u srijedu je sudjelovalo u pretrazi prostorija Deutsche Bank u nekoliko njemačkih gradova zbog sumnje u utaju poreza, pranje novca i pokušaje ometanja pravosuđa, a protiv pet suradnika banke izdan je uhidbeni nalog, objavili su njemački mediji. Po nalogu državnog odvjetništva u Frankfurtu na Majni pretražene su brojne prostorije Deutsche Bank i stanovi u Frankfurtu, Berlinu i Duesseldorfu. Za 25 suradnika banke postoji sumnja teške utaje poreza, pranje novca i pokušaja ometanja pravosuđa, priopćilo je državno odvjetništvo. Protiv petero suradnika banke izdan je uhidbeni nalog, zbog sumnje u ometanje istrage. Deutsche Bank je istodobno poručila da će surađivati s istražnim tijelima, prenio je dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u srijedu su nastavili uzlet, uz podršku iz SAD-a, budući da se očekuje da će američka središnja banka Fed objaviti novi krug otkupa obveznica u cilju poticanja jačanja američkog gospodarstva. Londonski Ftse indeks ojačao je tako 0,3 posto, na 5.942 boda, frankfurtski DAX za gotovo 0,5 posto, na 7.625 boda, a pariški CAC za 0,13 posto, popevši se na 3.650 bodova. Najviše dobitnika zabilježeno je u sektoru baznih sirovina, a predvodio ih je rudarski div Anglo American s rastom cijena dionica od 1,9 posto. Dobitnici su bili i tvrtke iz automobilske industrije. Francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen zabilježio je skok cijena dionica za sedam posto, što se pripisuje napisima u La Tribuneu da bi alžirska vlada mogla biti zainteresirana za kupnju udjela u tom posrnulom divu automobilskog sektora.

LONDON/NEW YORK - Euro je u srijedu dodatno ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, zadržavši dobitke ostvarene nakon poboljšanog pokazatelja optimističnosti u njemačkom gospodarstvu, dok su oči ulagača s obje strane Atlantika uprte u zasjedanje američke središnje banke. Euro je tako ojačao za 0,22 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3034 dolara. Jedinstvena europska valuta nakratko je dosegnula i najvišu razinu u osam mjeseci prema jenu, da bi se potom stabilizirala na 108,05 jena, što znači da je 0,7 posto na dobitku u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. I dolar je ojačao prema jenu, za 0,45 posto, te se njime trgovalo po 82,88 jena. U fokusu je tržišta dvodnevno redovno zasjedanje Feda koje završava danas, a na kojem bi Fed trebao predstaviti novi program za ubrizgavanje svježe likvidnosti u bankovni sustav. U očekivanju takve odluke dolar je oslabio prema euru i drugim valutama s visokim prinosom, poput australskog i novozelandskog dolara. U odnosu na jen dolar je pak poskočio na najvišu razinu u osam mjeseci jer ulagači spekuliraju da će se japanska središnja banka odlučiti za agresivno ublažavanje monetarne politike nakon izbora koji se održavaju u nedjelju.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙