FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 11. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a iduće godine u Dubrovniku bit će najveći politički skup ikada održan u Hrvatskoj na kojem se očekuje glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen i 800 izaslanika iz članica NATO-a te partnerskih zemalja, najavio je u utorak voditelj hrvatskog izaslanstva u PS NATO-a Boris Blažeković. Zasjedanje skupštine Sjevernoatlanskog saveza, koje se održava dva puta godišnje, trajat će u Dubrovniku od 11. do 14. listopada 2013., a za organizaciju su predviđena četiri milijuna kuna. "Nama je posebno važno da se na konferenciji govori o jačanju parlamentarizma u donošenju odluka NATO-a, jer svaki metak, bio ispaljen ili ne, plaćaju građani. A izravna veza između građana i izvršne vlasti su izabrani zastupnici", rekao je Blažeković na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. On je izvijestio o aktivnostima petoro članova izaslanstva u 2012. na što je potrošeno 400.000 kuna, uključujući i 100.000 članarine u PS-u koja ukupno ima 370 zastupnika iz članica NATO-a i 14 partnerskih zemalja.

ZAGREB

Međunarodna koalicija, u koju je uključena i Velika Britanija, radi na planu pomoći sirijskim pobunjenicima u vidu vojne obuke, ali i zračne i pomorske potpore, piše u broju od utorka britanski Independent. Zapovjednik britanskih oružanih snaga general David Richards predsjedao je prije par tjedana u Londonu tajnom sastanku sa zapovjednicima oružanih snaga Francuske, Turske, Jordana, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata te uz nazočnost i jednog američkog generala na kojem su naširoko raspravljali o pomoći sirijskoj oporbi. Taj je sastanak, piše Independent, sazvan na zahtjev premijera Davida Camerona koji je navodno odlučan da Britanija učini više za okončanje krvavog sukoba u kojem je do sada poginulo 40.000 ljudi, a milijuni su raseljeni ili izbjegli.

SARAJEVO

Novi snijeg u utorak je prouzročio dodatne probleme u Bosni i Hercegovini, a zbog snažnog vjetra veliki broj naselja je bez napajanja električnom energijom. Na većini putnih pravaca, po izvješćima auto moto klubova, promet se odvija otežano. Najteže je stanje u istočnoj Hercegovini i jugozapadnom dijelu BiH gdje bura povremeno stvara nanose. Promet je posebice otežan preko planinskih prijevoja. Kako su izvijestili iz Stožera civilne zaštite, zbog snijega, niskih temperatura i snažnoga vjetra prekinuta je opskrba električnom energijom u velikom broju općina. Najveći broj naselja bez opskrbe je u istočnom dijelu zemlje, ali i na jugu u općinama Čitluku, Čapljini i Neumu.

ZAGREB

Članovi Odbora za obranu i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora primili su u radni posjet izaslanstvo Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, priopćeno je u utorak iz Sabora. Predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić uvodno je predstavio djelokrug rada i aktivnosti Odbora. Odbor je kao samostalno tijelo ustrojen 2008. godine, a do tada je bio u sastavu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, istaknuo je Ivić. Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman govoreći o radu Odbora, istaknuo je i njegovu ulogu u raspravama o Strategiji nacionalne sigurnosti. Odbor je pokrenuo inicijativu uspostave suradnje sa srodnim odborima zemalja članica Europske unije koju bi trebalo proširiti i na zemlje u neposrednom susjedstvu, kako bi se ostvarila što bolja komunikacija i razumijevanje problema nacionalne sigurnosti.

LJUBLJANA

U Sloveniji je u utorak stupio na snagu zakon po kojemu će se jednom mjesečno objavljivati lista poreznih dužnika čije obveze prema državi prelaze 5.000 eura, ali je dužnicima pružena prilika da dug podmire ili smanje do 15. travnja iduće godine te tako izbjegnu objavu. Kako je za televizijsku postaju POP-TV izjavio predstavnik državne porezne uprave Stojan Glavač, prva lista dužnika objavit će se na stranicama porezne i carinske uprave tek 15. travnja 2013. godine. Iako su izmjene zakona o poreznom postupku već na snazi, njima se određuje da se na porezni "stup srama" stave oni koji s podmirenjem obveza kasne najmanje 90 dana, no zakon se ne može se primjenjivati retroaktivno, na one koji u sadašnjem trenutku toliko kasne. Zato oni u iduća tri mjeseca mogu svoje dugovanje podmiriti ili smanjiti na iznos niži od 5000 eura, a mogu se dogovoriti i o otplati duga na rate.

BELFAST

Broj protestanata u Sjevernoj Irskoj po prvi je puta palo ispod 50 posto, prema statističkim podacima objavljenim u utorak, a ova je vijest izazvala strahovanja da bi sve veći broj katolika u zemlji mogao poremetiti krhku političku ravnotežu. Val uličnog nasilja u Belfastu tijekom proteklih nekoliko dana uzrokovan je nacionalizmom većinom katoličkog stanovništva koji žele da Sjeverna Irska bude dio Irske. Nacionalisti dijele vlast s većinskim Protestantskim unionistima prema mirovnom sporazumu iz 1998. koji je okončao nasilje koje je trajalo tri desetljeća i u kojem je ubijeno više od 3.600 osoba. Unionisti, zahvaljujući svojoj većini, imaju pravo na mjesto premijera. Međutim, udio protestanata pao je u posljednjih 10 godina s 53 na 48 posto, dok je broj katolika narastao s 44 na 45 posto. Demografi također predviđaju da bi katolici, koji su mlađi i imaju veći broj djece, mogli postati većina u zemlji.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je u utorak na meti kritike organizacije Memorijal zbog toga što je dan ranije usporedio Lenjinovo tijelo koje se čuva na Crvenome trgu u Moskvi s relikvijama svetaca u samostanima na gori Atosu. Na susretu koji je u ponedjeljak održao sa svojim pristašama, na kojemu je požalio zbog gubitka orijentira nakon raspada SSSR-a, Putin se zauzeo za ostanak mauzoleja Vladimira Lenjina, oca ruske revolucije, na Crvenom trgu, gdje od 1924. počivaju njegovi posmrtni ostaci. "Mnogi kažu da mauzolej nije u skladu s našom tradicijom. Što to nije u tradiciji? Dođite u Kijevsku lavru ili pogledajte što ima u manastiru u Pskovu ili pak na gori Atosu. Ondje su relikvije svetih ljudi", rekao je. Nevladina organizacija Memorijal, osnovana sa zadaćom čuvanja sjećanja na žrtve sovjetske represije, oštro je reagirala. "Ta je usporedba potpuno neutemeljena", rekao je Jan Račinski, čelnik te organizacije koja se već godinama zalaže da se Lenjinovo tijelo ukloni sa Crvenoga trga.

JOHANNESBURG

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je u subotu primljen u bolnicu u Pretoriji, boluje od plućne infekcije, priopćio je u utorak ured predsjednika države ističući da nema razloga za zabrinutost za život nacionalnog heroja kojemu su 94 godine. "Liječnici su obavili pretrage i one pokazuju da se vratila stara plućna infekcija za koju Madiba (Mandelino plemensko ime) prima potrebne lijekove na koje dobro reagira", ističe ured predsjednika JAR u kratkom priopćenju objavljenom u utorak ujutro. To je prva službena informacija o naravi zdravstvenih poteškoća dobitnika Nobelove nagrade za mir za 1993., koji je 27 godina života proveo u kazamatima rasističkog režima aparthejda prije nego je 1990. pušten na slobodu i 1994. postao predsjednik.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙