FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 11. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

ZAGREB

Hrvatski će predstavnici u srijedu i četvrtak u statusu promatrača nazočiti 485. Plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EESC), tijela koje okuplja različite gospodarske, socijalne i građanske sudionike koji čine organizirano civilno društvo i daje im priliku za konzultacije, informacije i dijalog na kojem mogu izraziti svoja stajališta. EESC postoji od samih početaka onoga što se danas naziva Europskom unijom - osnovan je 1957. potpisivanjem Rimskog ugovora. To je forum koji pridonosi jačanju demokratskog legitimiteta i učinkovitosti EU-a tako što omogućuje organizacijama civilnog društva iz zemalja članica izražavanje stajališta na europskoj razini. Odbor je zamišljen kao tijelo koje davanjem savjeta Europskom parlamentu, Europskom Vijeću i Europskoj komisiji pruža pomoć u nastojanju da europska politika i zakonodavstvo bolje odražavaju gospodarsku, socijalnu i građansku stvarnost. Zadatak mu je i promicati razvoj EU-a uz što veće uključivanje raznih čimbenika kako bi Uniju što više približio građanima kao institucionalni forum organiziranog civilnog društva za zastupanje, informiranje, izražavanje i dijalog.

Odbor čine 344 člana iz svih 27 država članica EU-a, a zastupljenost svake zemlje je otprilike razmjerna veličini njezinog stanovništva. Odbor odražava golem raspon raznih interesa u društvu, jer članstvo dolazi iz triju temeljnih skupina – poslodavaca, zaposlenika i tzv. skupine raznih interesa u kojoj su ponajprije predstavnici organizacija osobito aktivnih u društvenim, gospodarskim, građanskim, profesionalnim i kulturnim područjima. Europski parlament, Vijeće i Komisija imaju zakonsku obvezu konzultirati EESC o mnogim pitanjima, a Lisabonski ugovor proširio je politička područja u kojima se EESC mora konzultirati da bi obuhvatio sport, politiku europskog prostora i energiju. EESC svoja mišljenja daje, međutim, ne samo oko tih obveznih savjetovanja, već i na vlastitu inicijativu, o bilo kojoj temi vezanoj za politiku EU-a za koju odbor smatra da je to potrebno.

MOSTAR

Osam ministara u Vladi Federacije BiH, za koje je jučer premijer Nermin ikšić zatražio smjenu, podnijeli su jučer protiv njega kaznenu prijavu Županijskom sarajevskom Tužiteljstvu zbog jednostrane odluke da odgodi održavanje sjednice skupštine i ne dopusti izbor novoga vodstva Razvojne banke Federacije BiH, objavilo je sarajevsko Oslobođenje. U prijavi koju su podnijeli ministri iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, koji su i članovi Skupštine Razvojne banke se pojašnjava da je Nikšić zlorabio službeni položaj i ovlasti omogućujući produljenje mandata aktualnom direktoru banke Ramizu Džaferoviću. Ministri su također zatražili od Općinskog suda u Sarajevu izricanje privremene mjere kako bi se Džaferovića onemogućilo u donošenju odluka do rješenja spora oko premijera Nikšića.

Premijer Nikšić je donio jednostranu odluka kojom je kao predsjednik Skupštine Razvojne banke FBiH 21. studenog stavio izvan snage odluku Nadzornog odbora banke i produžio mandat postojećoj Upravi banke s Ramizom Džaferovićem na čelu. On je preuzeo nadležnost Nadzornog odbora banke te je Džaferoviću omogućio nastavak mandata na mjestu direktora banke. Prethodno je Džaferović optužio ministre iz redova SDA da su tražili isplate kredita kompanijama povezanim s tom strankom kako bi sanirali dugovanja.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Hillary Clinton otkazala je zbog bolesti ovotjedni posjet Maroku gdje je trebala sudjelovati na sastanku o Siriji, kao i posjet Tunisu i Abu Dabiju, objavio je u ponedjeljak navečer njezin savjetnik u State Departmentu. Šefica američke diplomacije neće otići u srijedu u Marakeš na međunarodni sastanak "Prijatelja sirijskog naroda". Ona ne ide u četvrtak u Tunis, kao ni u petak u Ujedinjene Arapske Emirate, prema elektronskoj poruci glavnog savjetnika i glasnogovornika Hillary Clinton, Philippe Reinesa. Nakon što je u nedjelju navečer objavio da državna tajnica ima gastro virus, Reines nije precizirao kada bi Clinton mogla nastaviti svoje profesionalne aktivnosti. U Maroko će umjesto nje otputovati zamjenik William Burns na 4. sastanak "Prijatelja sirijskog naroda", koji okuplja stotinjak zemalja. Na sastanku se očekuje donošenje odluke o povećanju pomoći koaliciji sirijske oprobe i njezinom punom političkom priznanju, posebice od Sjedinjenih Država.

WASHINGTON

SAD bi ovoga tjedna, vjerojatno u utorak, trebao staviti na svoj popis terorista Frontu Al-Nosra, skupinu džihadista koji se bore u Siriji a optuženi su za udruživanje s Al-Kaidom, piše u američkom službenom dokumentu objavljenom u ponedjeljak navečer. U administrativnoj bilješci od 20. studenoga, koju potpisuje državna tajnica Hillary Clinton, objavljenoj on line u ponedjeljak navečer na stranici Saveznog registra američke vlade, koja bi trebala biti objavljena u utorak, Fronta Al-Nosra ili Džabhat Al-Nosra proglašena je "stranom terorističkom organizacijom". Posljedično tom svrstavanju i u skladu s američkim postupkom u tim slučajevima, sva imovina Fronte Al-Nosra u SAD-u bit će zamrznuta i nijedan američki državljanin neće imati pravo na transakcije s tom skupinom. Glasnogovornica State departmenta Victoria Nuland kazala je u ponedjeljak da će njezina organizacija imati "više za reći sutra (utorak) te u sljedećim danima" o Fronti Al-Nosra, po Washingtonu ogranku Al-Kaide u Iraku koji se premjestio u Siriju.

WASHINGTON

SAD će u utorak ponovno lansirati u svemir bespilotni avion ratnog zrakoplovstva, u okviru projekta čiji je cilj i dalje predmet nagađanja. Zrakoplov X-37B trebao bi biti lansiran između 15:45 i 22:15 sati po srednjoeuropskom vremenu iz Cape Canaverala na Floridi, objavljeno je iz američke vojne baze Patrick. Letjelica težine 5 tona i duljine 8,9 metara ima otprilike četvrtinu veličine američkog raketoplana Atlantis, koji je zadnji puta letio u srpnju 2011., a trebala bi ostati u orbiti 270 dana.

Ona omogućava nastavak testiranja svemirskih tehnologija u orbiti, te siguran povratak na Zemlju s rezultatima istraživanja. Ta je letjelica već izvela uspješan probni let sa 469 dana u orbiti prije nego je u lipnju sletjela u Kaliforniji. Prva slična letjelica provela je u orbiti sedam mjeseci 2010. Po navodima američkog ratnog zrakoplovstva, radi se o probnom programu namijenjenom "eksperimentiranju s tehnologijama za svemirsku platformu zračnih snaga koja bi bila pouzdana, ponovno upotrebljiva i bez posade".

LA VALLETTA

Malteški premijer Lawrence Gonzi u ponedjeljak je sazvao izvanredne izbore nakon što parlament nije prihvatio proračun za 2013. njegove vlade desnog centra.

Premijer Gonzi rekao je novinarima da će malteški parlament biti raspušten 7. siječnja, a 9. ožujka održat će se izbori za novi saziv. Proračun je pao nakon što je Franco Debono, član vladajuće nacionalističke stranke, glasovao protiv njega, ostavivši vladu bez minimalne većine od jednog glasa. Debono je oštro kritizirao vladu, osobito ministra prometa Austina Gatta, zbog odluke da vođenje otočkog autobusnog sustava prepusti njemačkoj tvrtki Arriva i uporabe mazuta umjesto plina u novoj termoelektrani. Malta, najmanja od 17 zemalja koje koriste euro, u velikoj je mjeri izbjegla nevolje svojih većih susjeda a njezino je gospodarstvo raslo za 1,9 posto u trećem kvartalu ove godine. Nacionalisti, izabrani tijesnom većinom 2008., zaostaju za oporbenom Laburističkom strankom za oko devet postotnih bodova, prema anketama objavljenim u nedjelju u malteškim novinama.

JERUZALEM

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman optužio je u utorak Europu da vodi neprijateljsku politiku prema Židovima kao "krajem 30-ih godina", nakon što je EU osudio planove izgradnje novih židovskih naselja na okupiranim teritorijima. "Još jedanput Europa nije uzela u obzir pozive na uništenje Izraela, to smo već doživjeli krajem 30-ih godina i početkom 40-ih kada je Europa znala što se događa u koncentracijskim logorima a nije djelovala", izjavio je Lieberman na izraelskom javnom radiju. Aludirao je na izjave šefa Hamasa u egzilu Kaleda Mešala prilikom prvog posjeta Gazi od 7. do 10. prosinca koji je proglasio da je "oslobađanje Palestine, čitave Palestine, pravo, zadaća, a ne cilj", odbijajući priznati postojanje izraelske države. "Europa je sama sebi dala šamar. Kad se žrtvuje Židove treba se upitati tko će biti sljedeći. U Toulouseu je terorist koji je ubio židovsku djecu, ranije ubio francuske vojnike", ustvrdio je šef izraelske diplomacije.

Ministar je osudio i predsjednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa. "Hamas poziva na uništenje Izraela i odbija priznati Izrael a Mahmud Abas podržava taj stav dok Europa šuti", dodao je Lieberman.

PEKING

Dvojica mladih Tibetanaca oduzela su si život prosvjedujući protiv kineske dominacije, izvijestila je u utorak organizacija za zaštitu ljudskih prava, dok kineski Narodni dnevnik optužuje Dalaj lamu da je tibetanski budizam pretvorio u "kult zla". Dva incidenta dogodila su se u subotu u dvije regije s tibetanskim stanovništvom, čime se broj Tibetanaca koji su se od 2009. zapalili narastao na 95, od kojih je većina umrla, prema priopćenju organizacije Međunarodna kampanja za Tibet, sa sjedištem u Londonu. U okrugu Aba u Sečuanu zapalio se 24-godišnji redovnik. U Sečuanu je zabilježen najveći broj incidenata. Jedan 23-godišnjak zapalio se u susjednoj pokrajini Gansu. Svjedoci navode da su dvojica mladića umrla pozivajući na povratak Dalaj lame iz egzila.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙