FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće Katalonaca za očuvanje katalonskog u školama

Autor: mhaj
BARCELONA, 10. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Nekoliko tisuća Katalonaca, prema procjeni policije njih oko 4500, prosvjedovalo je u ponedjeljak u Barceloni zalažući se za održanje katalonskog jezika u školama u toj pokrajini i protiv plana o reformi obrazovanja centralne španjolske vlade koja radi na reduciranju katalonskog u školama.

"Ne dirajte katalonski" i "Škole u kojima se nastava vodi na katalonskom sada i zauvijek" pisalo je na transparentima koje su isticali prosvjednici izvikujući: "Neovisnost".

Bogata španjolska pokrajina na sjeveroistoku zemlje, Katalonija trenutačno je suočena s valom regionalnog separatizma s obzirom na tešku gospodarsku krizu koja potresa cijelu zemlju.

Planom obrazovne reforme središnje španjolske vlade predviđa se reduciranje katalonskog u školama u toj pokrajini. Reforme u obrazovanju navodno bi se trebale provesti zbog poboljšanja kvalitete obrazovanja.

No u Kataloniji se ta nastojanja tumače kao pokušaj centralne vlasti u Madridu da razori katalonski model školovanja, a time i oslabi utjecaj katalonskog jezika, koji se u posljednja dva do tri desetljeća vratio u upotrebu u Kataloniji nakon što je desetljećima bio zabranjen pod diktaturom Francisca Franca.

Irene Rigau, ministar obrazovanja u katalonskoj vladi, u ponedjeljak je kritizirao novi nacrt zakona kazavši da će uvođenje proporcionalnosti između katalonskog i kastiljskog jezika ugroziti katalonski model obrazovanja i ugroziti jedinstvo katalonskog naroda.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙