FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski tisak: Mas otišao u povijest

Autor: rtom
MADRID, 26. studenoga 2012. (Hina/AFP) - Španjolski tisak u ponedjeljak nije nimalo štedio katalonskog čelnika Artura Masa kojega je stranka na prijevremenim pokrajinskim izborima u nedjelju izgubila većinu čime je katalonskom predsjedniku otežan put za raspisivanje referenduma o otcjepljenju Katalonije.

"Mas ulazi u povijest" ironizira dnevnik El Mundo (desni centar) i ocjenjuje da je katalonski predsjednik "na sceni izveo najsmješniju epizodu u trideset godina regionalne politike".

Masova stranka CiU (Konvergencija i unija), vodeća u koaliciji koja vlada bogatom Katalonijom, zapravo je gubitnik izbora koji su trebali ojačati njezin položaj i osigurati apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu od 135 mjesta. Umjesto toga, CiU je sa 62 mjesta u sadašnjem sazivu pala na 50.

Analitičari ocjenjuju da je umjereni konzervativac Mas platio cijenu vlastite nedorečenosti jer je u kampanji izbjegavao riječ "neovisnost". Drže da je kažnjen i zato jer je provodio politiku štednje pod budim okom Madrida.

"Masov plan srušen na biralištima", naslovljuje El Pais (lijevi centar) i ocjenjuje da "katalonski predsjednik gubi desetke tisuća glasova unatoč snažnom odzivu" na izbore.

"Mas gubi svoj referendum", naslovljuje konzervativni dnevnik ABC i piše da je izborima "Katalonija odbacila neovisnost".

Masov poraz priznao je i katalonski tisak. Tako La Vanguardia piše "Mas teško kažnjen" i dodaje da je predsjednik prijevremenim izborima zakomplicirao vlastitu budućnost. Dnevnik El Periodico na naslovnici donosi golem naslov "Razbijen".

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙