FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BUKUREŠT

Rumunjski premijer Victor Ponta proglasio je u nedjelju navečer pobjedu svoje vladajuće koalicije ljevice na parlamentarnim izborima, prenose agencije. Nedjeljni izbori su vladajućoj koaliciji osigurali mandat za sljedeće četiri godine i mogućnost da nastavi s provedbom dugoročnih projekata, rekao je Ponta (40) nakon što su izlazne ankete pokazale jasnu pobjedu njegove Socijalno-liberalne unije (USL). Prema anketama, USL je osvojio između 54 i 58 posto glasova birača, što će mu osigurati premoćnu većinu u parlamentu. Premda bi rumunjski predsjednik Traian Basescu mogao mandat za sastav vlade ponuditi nekom drugom čelniku pobjedničke koalicije, Ponta je najavio da će on predvoditi vladu u sljedeće četiri godine. "Imamo golemu prednost. Od sutra možemo razgovarati o projektima za sljedeće četiri godine ... jer ćemo imati mir i stabilnost", rekao je Ponta, prenosi Reuters. U USL-u su socijaldemokrati premijera Ponte, liberali (PNL) koje vodi Crin Antonescu, te mala konzervativna stranka PC.

HANOVER

Glavni suparnik Angele Merkel na njemačkim parlamentarnim izborima 2013., socijaldemokrat Peer Steinbrueck, krenuo je u nedjelju na stranačkoj konvenciji u predizbornu borbu, proglasivši jednakost i socijalnu pravdu glavnim temama svoje kampanje. "Sloboda, socijalna pravednost, solidarnost, vrijednosti su koje će ostati naša misao vodilja", kazao je Steinbrueck pred 600 izaslanika Socijaldemokratske stranke (SPD) okupljenih u Hanoveru, pet dana nakon što je u tom istom gradu trijumfirala Merkel, ponovno izabrana s 98 posto glasova na čelo Kršćansko-demokratske unije (CDU). "U ime tih vrijednosti kandidat sam za kancelara Savezne Republike Njemačke", kazao je Steinbrueck, iako prema ispitivanjima nema velikih izgleda za pobjedu. U govoru od gotovo dva sata naslovljenom "upravljati Njemačkom bolje i pravednije", bivši ministar financija (2005.-2009.) u vladi Angele Merkel zauzeo se za minimalnu legalnu plaću, bolju naknadu za čuvanje djece i jeftinije stanove.

KAIRO

Glavna egipatska oporbena koalicija Fronta nacionalnog spasa pozvala je u utorak na nove prosvjede protiv referenduma zakazana za 15. prosinca o nacrtu Ustava za koji se zalaže predsjednik Muhamed Mursi, a koji oporba odbacuje. "Fronta poziva na prosvjed u glavnom gradu i pokrajinama u utorak kao znak odbacivanja odluke predsjednika suprotne legitimnim zahtjevima oporbe", objašnjava Fronta u priopćenju koje je pročitao glasnogovornik koalicije Sameh Ašur po završetku sastanka oporbenih čelnika. Oporbeni predstavnici sastali su se kako bi usuglasili odgovor na odluku Mursija da održi referendum, te da ukine ukaz kojim mu se povjeravaju proširene ovlasti.

ACCRA

Oporba u Gani odbacila je u nedjelju djelomične rezultate prema kojima je dosadašnji predsjednik John Dramani Mahama pobjednik predsjedničkih izbora od petka, upozoravajući na sustavnu prevaru, prije službena proglašenja rezultata. Oporba je objavila da je izborni pobjednik njezin kandidat Nana Akufo-Addo. Ranije su djelomični službeni rezultati govorili o poravnatoj borbi dvojice glavnih kandidata a privatna televizija dala je laganu prednost dosadašnjem predsjedniku Johnu Dramaniju Mahami. Gana, novi proizvođač nafte čije je gospodarstvo u punom zamahu, imala je dosad reputaciju stabilne demokracije u srcu turbulentne zapadne Afrike.

MANILA - Potres mangitude 5,6 pogodio je u ponedjeljak po mjesnom vremenu otok Mindanao na jugu Filipina, priopćili su američki seizmolozi, rekavši kako nemaju informacija o žrtvama i o šteti.

Potres se dogodio u ponedjeljak u 5.45 sati (u nedjelju u 22.45 sati po srednjoeuropskome vremenu) na dubini od 56 km, 73 km jugoistočno od grada Davaa, objavio je američki geofizički institut (USGS).

Institut je istaknuo kako je malo vjerojatno da u potresu ima žrtava i da je pričinjena materijalna šteta.

BERLIN - Direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klaus Regling izrazio je zabrinutost zbog političke situacije u Italiji, gdje je sadašnji premijer Mario Monti najavio svoju neopozivu ostavku a bivši premijer Silvio Berlusconi svoj povratak u politiku, u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung od ponedjeljka.

"Italija je u ovoj godini počela važne reforme. Tržišta su dosad pozitivno reagirala, ali su pokazala zabrinutost nakon prošlotjednih događaja", rekao je Regling za njemački list.

Odgovarajući na Montijeve i Berlusconijeve najave direktor novog fonda za europsku pomoć koji je zamijenio ESFS, smatra kako je "važno" da Rim nastavi reforme u interesu Italije i čitave eurozone.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙