FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 8. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sati.

DOHA - Gotovo 200 država produžilo je u subotu UN-ov plan protiv globalnog zagrijavanja do 2020. čime je pokrenut Protokol iz Kyota II. i izbjegnuta propast dvadesetogodišnjih napora Ujedinjenih naroda u smanjenju emisija plina s učinkom staklenika. Predsjednik UN-ove konferencije, zamjenik katarskog premijera Abdulah al-Atija je objavio da je nakon dugih pregovora usvojen niz tekstova o kojima se diskutiralo od 26. studenoga. Protokol iz Kyota II. obvezuje Europsku uniju, Australiju i desetak drugih razvijenih zemalja na smanjenje emisija plinova s učinkom staklenika do 2020. godine. Zemlje koje su se obvezale predstavljaju tek 15 posto emisija tog plina u svijetu, ali radi se o jedinom dosad dogovorenom sporazumu.

RIM - Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi u subotu je u Milanellu, blizu Milana službeno najavio kandidaturu za iduće parlamentarne izbore u Italiji. "Utrkivat ću se da bih pobijedio", rekao je nekolicini talijanskih novinara, prekinuvši tako nedoumicu koja je tjednima vladala o tom pitanju. "Kada sam se bavio športom, kada sam radio i studirao, nikada se nisam natjecao za neko dobro mjesto, nego uvijek da bih pobijedio", rekao je. "Nadam se da ću biti kadar rastumačiti Talijanima kako nam treba snaga koja će imati većinu radi izmjene ustavnih pravila", dodao je. Berlusconi (76) koji je 2011. dao ostavku na premijersku dužnost, koncem listopada je najavio da se neće vratiti u politiku. No u srijedu navečer je izjavio da su "njegovi suradnici navalili na njega tražeći da se vrati u prvi plan", dodajući kako želi spasiti "Italiju na rubu ponora" zbog velike nezaposlenosti i sve većih poreza. Parlamentarni izbori su planirani u proljeće 2013.

LJUBLJANA - Novoizabrani slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u subotu da Slovenija u sadašnjem trenutku ne treba prijevremene izbore niti tehničku vladu, a komentirao je i prosvjede na slovenskim ulicama zadnjih tjedana. "Sada je vrijedno razmišljati o reformama i mjerama za izlazak iz krize, a ne o prijevremenim izborima ili tehničkoj vladi", rekao je Pahor u razgovoru za POP-TV. "Politika je u zadnje vrijeme postala svjesna da mora djelovati zajedno i sada rješava probleme", rekao je Pahor, pohvalivši izglasavanje mirovinske reforme i nekih drugih odluka koje je donio parlament bez protivljenja opozicije. Što se tiče uličnih prosvjeda protiv korupcije i političkih elita koji su potresli Sloveniju zadnja dva tjedna, Pahor je rekao da će doći do njihova smirivanja i da slovenska politika konačno počinje djelovati nakon što je dugo bila "paralizirana" protiv čega se nije demonstriralo.

SEUL - Sjeverna Koreja je priopćila da razmišlja o odgodi spornog lansiranja rakete dugog dometa planirana između 10. i 22. prosinca, ne navodeći razloge eventualne odgode. Tu je informaciju Povjerenstvo za svemirsku tehnologiju navelo u priopćenju službene sjevernokorejske agencije KCNA-e. "Sada smo u završnoj fazi priprema za lansiranje", objavilo je povjerenstvo. "No tijekom priprema pojavili su se stanoviti problemi, zbog čega su naši znanstvenici i inženjeri morali ozbiljno razmisliti o mogućnosti odgode lansiranja." Povjerenstvo nije navelo druge pojedinosti. Sjeverna Koreja je prošlog tjedna najavila da će između 10. i 22. prosinca lansirati raketu kako bi u orbitu postavila satelit za promatranje Zemlje, nakon analize pogrješaka počinjenih u ranijem neuspjelom pokušaju lansiranja u travnju.

JOHANNESBURG - Nelson Mandela, heroj borbe protiv apartheida u Južnoafričkoj Republici kojemu su 94 godine, primljen je u subotu u bolnicu radi medicinskih pretraga i dobro se osjeća, priopćili su izvori. "Danas, 8. prosinca 2012., bivši predsjednik Nelson Mandela hospitaliziran je u Pretoriji radi pretraga", rekli su u priopćenju iz ureda predsjednika Jacoba Zume u kojemu se dodaje da se Mandela "dobro osjeća i da nema razloga za zabrinutost". Mandela se nije pojavljivao u javnosti od završnice Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. koje se održavalo u njegovoj domovini. Mandela je 27 godina proveo u zatvoru zbog borbe protiv režima koji je provodio rasnu diskriminaciju u Južnoafričkoj Republici. Postao je 1994. prvi crnački predsjednik te zemlje kojom je vladao pet godina.

DAMASK - Sirijske vlasti upozorile su pobunjenike protiv upotrebe kemijskog oružja u sukobu i ponovile da njihove postrojbe neće upotrijebiti to oružje protiv sirijskog naroda, stoji u pismima upućenim Ujedinjenim narodima na koja se u subotu pozivaju službeni mediji. Ministarstvo vanjskih poslova je upozorilo terorističke skupine protiv upotrebe kemijskog oružja i žali zbog nedjelovanja međunarodne zajednice nakon što je nedavno jedna teroristička skupina zauzela tvornicu koja proizvodi otrovne tvari istočno od Alepa, stoji u pismima. Ministarstvo je aludiralo na sirijsko-saudijsku tvornicu SYSACCO koju su ovog tjedna zauzeli borci Fronte al-Nosra. U pismima upućenim Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i glavnom tajniku Ban Ki-moonu Damask navodi da "nikada neće upotrijebiti kemijsko oružje, jer brani svoj narod od terorizma kojeg podržavaju određene zemlje na čelu sa SAD-om".

KAIRO - Koalicija trinaest egipatskih islamističkih stranaka i pokreta, među kojima su i Muslimanska braća, odbila je u subotu bilo kakvu odgodu referenduma o nacrtu ustava što je podijelio zemlju, koju traže politički protivnici islamističkog predsjednika Muhameda Mursija. Te stranke "izričito traže da se referendum o ustavu provede u zakazano vrijeme (15. prosinca), bez izmjene i odgode", po priopćenju koje je za medije pročitao zamjenik čelnika Muslimanske braće Hairat al-Šater. Priopćenje su potpisali pokret Muslimanska braća, njegovo političko krilo, stranka Slobode i pravde (PLJ) i stranka Al-Nur, glavna fundamentalistička salafistička skupina u Egiptu. Te stranke i pokreti imali su velik utjecaj u povjerenstvu koje je pripremalo nacrt ustava. O tekstu će se glasovati na referendumu 15. prosinca.

GAZA - Vođa Hamasa Halid Mešal izjavio je u subotu u Pojasu Gaze da nikada neće priznati Izrael, istaknuvši da njegova islamistička skupina nikada neće odustati od zahtjeva za cjelokupnim izraelskim teritorijem. "Palestina je naša od rijeke do mora i od juga do sjevera. Nema ustupanja ni milimetra naše zemlje", poručio je Mešal na skupu u Gazi koji je označio vrhunac njegovog trodnevnog posjeta. "Nikada nećemo priznati legitimitet izraelske okupacije i stoga nema legitimiteta za Izrael", dodao je. Također se zakleo da će osloboditi Palestince iz izraelskih zatvora, dajući do znanja da će pokušati oteti što je više moguće izraelskih vojnika kako bi imali "valutu za cjenkanje".

BAGDAD - Više od 63.000 Sirijaca pobjeglo je od sukoba u Irak, većina u autonomnu regiju Kurdistan, objavilo je u subotu Visoko povjereništvo za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR). Petog prosinca 2012. bilo je 63.496 sirijskih izbjeglica koje je HCR registrirao u Iraku, precizira se u priopćenju. U nasilju u Siriji je poginulo više od 42.000 ljudi, uglavnom civila od početka pobune protiv režima Bašara al-Asada prije više od 20 mjeseci, prema posljednjim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH). Ujedinjeni narodi procjenjuju da se u susjednim zemljama i u sjevernoj Africi nalazi 460.000 sirijskih izbjeglica, kao i 20.000 u Europi.

BERLIN - Najmanje je šest osoba izgubilo život u subotu u padu dvaju turističkih zrakoplova u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessenu, na zapadu Njemačke, doznaje se od policije. Iz još nepoznatih razloga, dva zrakoplova su pala u polje u blizini Woelfersheima, sjeverno od Frankfurta, pri čemu je "najmanje šest osoba poginulo", rekla je tamošnja policija. Ne zna se točno odakle su poletjeli zrakoplovi ni koliko je osoba bilo u njima, dodaje policija.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙