FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: veleposlanik SAD-a pozvao političare na dogovor o promjeni mostarskog statuta

Autor: pgas
MOSTAR, 7. prosinca 2012. (Hina) - Veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick Moon pozvao je političare da postignu dogovor o promjeni mostarskog statuta, ističući da su građani s pravom frustrirani jer jedino u tom gradu nisu održani lokalni izbori u listopadu.

Na svom profilu na tweeteru, veleposlanik Moon je podržao razgovore o sudbini grada na Neretvi koje je organizirao Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR).

"SAD će i dalje snažno podržavati nastojanja OHR da pomogne strankama da nađu kompromisno rješenje koje će biti usvojeno u parlamentu i omogućiti da se izbori provedu što je prije moguće", napisao je američki veleposlanik u BiH.

Pri tome je kritizirao odluku najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije koja je odbila sudjelovati u pregovorima.

"SDA je važna stranka i trebala bi biti dijelom svakog rješenja za Mostar. Nedolazak njihovih predstavnika baca sumnju na njihovu opredjeljenost za pronalaženje rješenja", ocijenio je veleposlanik Moon.

Po njegovim riječima, kao dio rješenja za provedbu Statuta grada Mostara morat će se zadržati mehanizmi koji štite prava naroda.

Mostar je nakon teškoga rata između Hrvata i Bošnjaka bio podijeljen na šest općina, a novi Statut kojim su ukinute općine 2004. godine donio je bivši visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown.

Odredbe toga Statuta osporio je Ustavni sud BiH.

Kako se političari nisu u Mostaru mogli dogovoriti o promjeni izbornih pravila, izbori u Mostaru u listopadu ove godine nisu održani zajedno s drugim sredinama u BiH.

(Hina) xpgas ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙