FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki veleposlanik pozvao političare u BiH na dogovor

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. studenog 2012.(Hina) - Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon pozvao je u ponedjeljak lidere šest parlamentarnih stranaka iz te zemlje da na sastanku, kojega su zakazali za utorak u Mostaru, pokušaju napokon postići dogovor o nužnim reformama.

Tijekom posjeta Banjoj Luci Moon je podsjetio kako se od ključnih bosanskohercegovačkih političara očekuje da što prije postignu dogovor o provedbi ustavnih reformi i izmjenama izbornog zakona kako bi se eliminirala diksriminacija pripadnika nacionalnih manjina, a odmah nakon toga valjalo bi riješiti pitanje statusa državne imovine.

"Ohrabreni smo činjenicom da je do sada bilo razgovora i pregovora među liderima političkih stranaka", kazao je američki diplomat.

U Mostaru bi se u utorak trebali sastati predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH, HDZ 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS). Očekuje se kako bi oni tom prigodom mogli službeno objaviti postojanje nove šestostranačke koalicije koja bi uspostavila vlast na državnoj razini i tako okončati poličitku krizu prouzročenu raspadom savezništva između SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDA) koja traje gotovo već šest mjeseci.

Uoči ovog sastanka veleposlanik Moon je u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Iz Dodikovog je ureda priopćeno kako će sporazum o programskoj suradnji kojega su ranije postigli SNSD i SDP biti temelj i za mostarske razgovore "šestorke".

Također je priopćeno kako je Dodik ponovo inzistirao na što bržem zatvaranju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR).

Veleposlanik Moon taj je zahtjev prokomentirao konstatacijom kako OHR neće biti zatvoren dok ne budu provedene reforme na kojima se inzistira već godinama.

Podsjetivši kako se ovog tjedna obilježava 17 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, američki je veleposlanik konstatirao kako nitko u BiH ne može biti u cijelosti zadovoljan onim što je do sada postignuto.

"Mislim da BiH nije postigla napredak kojega bi građani željeli", kazao je Moon ističući posebice spor napredak zemlje na putu ka Europskoj uniji i NATO-u.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙