FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: Iduće dvije godine ključne za BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 16. studenog 2012.(Hina) - Naredne dvije godine bit će ključne za Bosnu i Hercegovinu u nastojanju da se uklone barijere koje su postavljene na putu njenog potpunog poslijeratnog oporavka i pune euroatlantske integracije, ocjena je koju je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko prenio dužnosnicima američke administracije s kojima se sastao u Washingtonu, prenio je u petak Ured visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Inzko je u Washington otputovao nakon što je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ranije ovog tjedna predstavio izvješće o stanju u BiH u kojemu je upozorio na ozbiljno pogoršavanje krize i sve veće prijetnje po opstanak zemlje koje predstavljaju postupci političara iz Republike Srpske.

O stanju u BiH Inzko je u Washingtonu razgovarao s dužnosnicima State Departmenta, Nacionalnog vijeća sigurnosti i ureda američkog potpredsjednika.

Austrijski je diplomat izjavio kako se nada da obnovljeni politički dijalog može otvoriti put da vlast u BiH konačno profunkcionira i počne se baviti rješavanjem hitnih socijalnih i ekonomskih problema.

Inzko je također konstatirao kako SAD i druge države-članice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i dalje imaju ključnu ulogu, posebice zbog sve ozbiljnijih osporavanja Daytonskog sporazuma.

"Prilika je da se u naredne dvije godine riješe ustavni, ekonomski i politički izazovi i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira može daljnjim snažnim i jedinstvenim pristupom osigurati da se ove šanse u cijelosti iskoriste na dobrobit građana BiH", izjavio je Inzko.

Kako u petak prenose lokalni mediji u BiH, na proljeće naredne godine može se očekivati konferencija na kojoj će se razgovarati o preustroju Federacije BiH.

Prema pisanju banjalučkih "Nezavisnih novina", koje se pozivaju na izvor iz američkog veleposlanstva u Sarajevu, skup bi se trebao koncentrirati na moguću racionalizaciju tijela vlasti i javne uprave u tom entitetu sa deset županija od kojih svaka ima svoju vladu s desetak ministara.

"SAD su već ranije iznijele mišljenje kako je potrebno da se Federacija BiH kao i sve razine vlasti u BiH učine funkcionalnijim. Federacija BiH ima složenu, dupliciranu i skupu strukturu", kazao je američki diplomatski izvor.

Iz delegacije Europske komisije u BiH također je potvrđeno kako EU podupire incijativu za uspostavu učinkovitijeg ustroja FBiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako je u protekla dva tjedna u razgovoru s većinom diplomatskih predstavnika u BiH zajednički konstatirano da BiH ovako dalje ne može funkcionirati, a da je ključ u preustroju Federacije BiH ali ne samo zbog njezina racionaliziranja.

"Mi jesmo za to da se ide u rekonstrukciju FBiH kako bi se osigurala ravnopravnost hrvatskog i bošnjačkog naroda u tom entitetu. Vjerujem kako svi razumiju da je hrvatsko pitanje ključ rješenja za funkcioniranje BiH", kazao je Čović.

Izrazio je uvjerenje kako će narednog tjedna lideri šest parlamentarnih stranaka koje bi trebale činiti novu vlast postići konačni dogovor o zajedničkom radu.

Ranije je najavljeno kako će se predsjednici HDZ BiH, HDZ 1990, Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) sastati u Mostaru kako bi pokušali postići i formalni dogovor o uspostavi nove vladajuće koalicije.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙