FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Reeker tražio suzdržanost oko Palestine i nastavak reformi

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. studenog 2012.(Hina) - Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker prenio je u četvrtak najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima očekivanje američke administracije da BiH ostane suzdržana tijekom predstojećeg glasovanja o primanju Palestine u promatračku državu nečlanicu Ujedinjenih naroda, proizlazi iz priopćenja objavljenog nakon Reekerova susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem održanog u Sarajevu.

"Reeker je otvoreno rekao kako bi SAD podržale odluku BiH da se suzdrži tijekom glasovanja u Općoj skupštini UN", stoji u priopćenju dostavljenom medijima iz Predsjedništva BiH, čiji se članovi ni sami ranije ovog mjeseca nisu uspjeli usuglasiti oko palestinskog zahtjeva za novi status u svjetskoj organizaciji jer su ga Bakir Izetbegović i Željko Komšić podržali, dok je Radmanović bio protiv.

Reeker, koji u Sarajevu boravi i kako bi sudjelovao na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), Radmanoviću je prenio poruku američke državne tajnice Hillary Clinton da se SAD u narednim mjesecima nada poboljšanju odnosa u regiji "koji su sada u zastoju", ali i kako i dalje očekuju postizanje potrebnog napretka u BiH, posebice na planu eliminiranja diskriminacije pripadnika nacionalnoh manjina u izbornom procesu ali i na rješavanju statusa vojne i državne imovine.

Radmanović je pak američkom diplomatu kazao da dvoji da će uskoro biti moguće riješiti pitanje promjene izbornog zakonodavstva i ustava jer za to trenutačno nema političke volje, no u konačnici sve ovisi o liderima stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju odnosno Vijeće ministara BiH.

U odvojenom susretu s predsjedateljem tog tijela Vjekoslavom Bevandom američki je diplomat izrazio nadu kako će Vijeće ubuduće kvalitetno raditi.

Bevanda je pak rekao kako je bilo dosta političke krize te kako je vrijeme da svatko radi svoj posao.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙