FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni vrh Srbije jedinstven o Kosovu, SPC se protivi državnoj politici

Autor: vili
BEOGRAD, 6. prosinca 2012. (Hina) - Državni vrh Srbije potvrdio je punu suglasnost i jedinstvo u vođenju politike prema Kosovu, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Ivica Dačić, dok se istodobno Srpska pravoslavna crkva (SPC) usprotivila državnoj politici i zatražila od vlade i šefa države odbijanje prijedloga o zajedničkom upravljanju granicama s vlastima u Prištini.

Dačić je medijima potvrdio da postoji politička suglasnost na najvišoj razini nakon što je u srijedu navečer po povratku iz Bruxellesa izvijestio najviše državne dužnosnike o novoj rundi pregovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Europske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Sastanku u sjedištu srbijanske vlade nazočili su predsjednik države Tomislav Nikolić, predsjednik parlamenta Nebojša Stefanović i šef vladina ureda za Kosovo Aleksandar Vulin.

Državni vrh Srbije tijekom dana će o dijalogu s Prištinom upoznati i predsjednike općina sa sjevera Kosova.

Komentirajući prosvjede Srba iz sjevernih kosovskih općina i situaciju na liniji između Srbije i Kosova, premijer Ivica Dačić izjavio je Radio-televiziji Srbije (RTS) po povratku iz Bruxellesa da se postojeće stanje na prijelazima s Kosovom "neće mijenjati" i ocijenio da Srbi nemaju razloga prosvjedovati. Dačić je istaknuo da će, ako jamstva o režimu na prijelazima koje je dobio u Bruxellesu ne budu poštovana, "Srbija istog trenutka suspendirati sporazum".

Komentirajući susret s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem Dačić je rekao da "nije riječ ni o čemu novom" budući je sporazum o zajedničkom upravljanju prijelazima potpisan još u veljači ove godine, a nova se vlast obvezala da će poštivati sve sporazume koje je potpisala prethodna.

"Nemojmo se igrati sa sudbinom Srba s Kosova. Pozivam sve da ne počinjemo bitke koje ne možemo dobiti", naglasio je premijer Dačić u razgovoru za RTS.

Istodobno, beogradski mediji pišu da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) oštro suprotstavila politici državnog vrha prema Kosovu i zahtjeva da se odustane od primjene zajedničkog upravljanja prijelazima, zatraživši da "država prestane sudjelovati u samoubojstvu zemlje". "Od sadašnje vlade i Skupštine očekuje se da umjesto prihvaćanja 'integriranog upravljanja granicom' preispita sve dogovore prethodne Vlade o 'prijelazima' koji nisu potvrđeni u Skupštini", navodi se u pismu.

Od državnih institucija SPC traži da, prije bilo kojih budućih pregovora, zahtijevaju od međunarodne zajednice jamstva za povratak tisuća prognanih s Kosova, obnovu kuća i pravoslavnih crkava te da se donese zakon o restituciji društvene i crkvene imovine na Kosovu.

Predsjednik Nikolić se, nakon što je u lipnju izabran za šefa države, do sada tri puta sastajao s patrijarhom srpskim Irinejom i tražio potporu za državnu politiku prema Kosovu, a posljednji njihov susret bio je u studenome. Nikolić je, osim od SPC, potporu tijekom studenog tražio i od Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), ali je izravno i službeno nije dobio ni u jednoj od ove dvije institucije.

Visoka predstavnica EU Catherine Ashton priopćila je u utorak navečer da je s premijerima Srbije i Kosova Dačićem i Thacijem u Bruxellesu dogovoreno da će probna primjena sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prijelazima početi na dva prijelaza 10. prosinca, a da će još dva prijelaza biti otvorena do kraja godine. Premijeri su se suglasili i da svaki od njih imenuje časnika za vezu kojima će izaslanstvo EU u Beogradu i Prištini osigurati radne prostorije.

Dačić je tom prilikom izjavio da "prijelazi neće biti nove granice" te da nije riječ ni o kakvim diplomatskim predstavništvima, dok je Thaci na odvojenoj konferenciji za novinare najavio da će za časnika za vezu u Beogradu uskoro imenovati "jednog od najboljih veleposlanika s Kosova". Ipak, i Thaci je potvrdio da na graničnim prijelazima neće biti državnih znakova niti jedne zemlje.

Srbijanska i kosovska strana različito tumače postignute dogovore pa kosovska strana navodi da će između Kosova i Srbije biti granica "kao i svaka druga međudržavna granica", dok Srbija stalno inzistira na tome da je riječ o "administrativnim prijelazima". EU je pak u svojoj interpretaciji sporazuma željela ići na ruku objema stranama i omogućiti im da svaka na svoj način interpretiraju dogovor, što je omogućeno korištenjem engleske kratice IBM (Integrated Border/Boundary Management), što je za Kosovare "border" (granica), a za Srbe "boundary"(administrativni prijelaz).

Thaci je potvrdio da je već oformio multietničku specijalnu policijsku postrojbu unutar kosovske policije čiji će zadatak biti zaštita vjerske i kulturne baštine te da su se obje strane usuglasile i da će osigurati transparentan protok novca za podršku srpske zajednice na Kosovu. Nakon inicijalnih razgovora na tehničkoj razini premijeri su dogovorili nastavak suradnje na području energetike i telekomunikacija na razini stručnjaka, a dogovoreno je i jačanje suradnje komisija za nestale osobe te održavanje novog sastanka 17. siječnja.

(Hina) xvil/xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙