FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočarenje u Srbiji, oslobađanje Haradinaja očekivano

Autor: brad
BEOGRAD, 29. studenog 2012. (Hina) - Oslobađajuća presuda Haaškog tribunala (ICTY) jednom od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju i dvojici njegovih suradnika u Srbiji, sudeći prema naslovima i prvim izvješćima elektroničkih medija, nije veliko iznenađenje, a dočekana je kao vijest koju je srbijanska javnost očekivala.

Viješću o oslobađajućoj presudi Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju tijekom prijepodneva počinju vijesti lokalnih televizijskih i radio postaja, a haedaline iz Haaga emitira se tijekom redovitog programa.

Elektronički mediji, internet portali i web izdanja srbijanskog tiska izvješćuju u prvom valu uglavnom bez ekstremno negativnih komentara , uz tek nekoliko oštrijih naslova poput "Novi šamar iz Haaga - oslobođen i Haradinaj", "Haaški sud: Ubijanje Srba nije zločin - haaški sud oslobodio Ramusha Haradinaja i ortake iz OVK", "Skandal: Ramush Haradinaj oslobođen, odmah ide u Prištinu", "Poslije Gotovine i Markača i Haradinaj oslobođen optužbi" ili samo "Oslobođen i Haradinaj" i "Haradinaj oslobođen".

Istodobno, mediji izvješćuju da su kosovski Albanci na trgu Majke Tereze u središtu Prištine euforično, "uz suze i vatromet", dočekali oslobađajuću presudu bivšem zapovjedniku i da Kosovo slavi oslobađanje Haradinaja.

U Beogradu za sada nema službenih priopćenja državnog vrha, a prve reakcije nekolicine srbijanskih dužnosnika nižeg ranga samo podupiru dojam da je Srbija oslobađajuću presudu Haradinaju dočekala s mnogo manje iznenađenja nego oslobađanje hrvatskih generala Gotovine i Markača u Haagu 16. studenog.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙