FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljajić: Haag otežava proces pomirenja; Vukčević: Presuda nepravedna

Autor: vili
BEOGRAD, 29. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je u četvrtak da će oslobađajuća presuda bivšem kosovskom premijeru i bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju "samo dalje urušiti kredibilitet Tribunala" i "značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije".

Lajić je istaknuo da će "Haag u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud, a ne pravna institucija".

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Ljajić smatra da je oslobađanje bivšeg zapovjednika OVK Haradinaja "sasvim očekivani epilog" jer je sudski postupak "od početka praćen brojnim kontroverzama s velikim brojem propusta i grešaka tužiteljstva i sudskog vijeća".

Ljajić je naveo da Haag Haradinaja nije optužio po zapovjednoj odgovornosti, da mu je "bilo omogućeno ne samo da bude pušten na slobodu, već i da se aktivno bavi politikom", a da ga je svojedobno "šef UNMIK-a na Kosovu (Soren Jessen Peterssen) svečano ispratio s aerodroma u Prištini" oslovljavajući ga s 'prijatelju'".

Srbijanski tužitelj za ratne zločne Vladimir Vukčević oslobađajuću presudu Haradinaju doživljava kao “nepravednu" jer, kako je rekao, "nije satisfakcija za žrtve" istaknuvši da je "problem sa svjedocima onemogućio da se izvedu svi dokazi" te je podsjetio da je na problem sa svjedocima ukazalo i sudsko vijeće u Haagu.

"Moramo biti hladne glave jer jedino regionalnom i međunarodnom suradnjom možemo doći do kakve-takve satisfakcije za žrtve", rekao je Vukčević.

Gradonačelnik Beograda i novoizabrani predsjednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas ocijenio je da oslobađajuća presuda Ramushu Haradinaju "predstavlja veliku sramotu za međunarodnu zajednicu", a "težak i bolan trenutak" za Srbe.

"Država Srbija mora biti odgovorna u ovom trenutku i učiniti sve što može da zaštiti naše nacionalne interese na Kosovu, prije svega ljude. Mora nastaviti dijalog, bez obzira tko bude sjedio s druge strane stola", istaknuo je Đilas u povodu oslobađajuće presude Ramushu Haradinaju i dvojici njegovih ratnih suradnika.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙