FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija i Kosovo počinju primjenjivati sporazum o integriranom upravljanju graničnim prijelazima

Autor: amat
ZAGREB, 5. prosinca 2012. (Hina) - Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton priopćila je da je s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u Bruxellesu dogovoreno da će probna primjena sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prijelazima početi na dva prijelaza 10. prosinca, a da će još dva prijelaza biti otvorena do kraja godine, prenijela je agencija Tanjug.

Premijeri su se, kako navode, usuglasili da svaki imenuje časnika za vezu kojima će izaslanstvo EU u Beogradu i Prištini osigurati radne prostorije.

I dok je Dačić, po pisanju agencije, izjavio da "prijelazi neće biti nove granice" te da nije riječ ni o kakvim diplomatskim predstavništvima Thaci jer na odvojenoj konferenciji za novinare najavio da će za časnika za vezu u Beogradu uskoro imenovati "jednog od najboljih veleposlanika s Kosova". Ipak, i Thaci je potvrdio da na graničnim prijelazima neće biti državnih znakova niti jedne zemlje.

U priopćenju Catherine Ashton, prenosi Tanjug, stoji kako je Thaci potvrdio da je već oformio multietničku specijalnu policijsku jedinicu unutar kosovske policije čiji će zadatak biti zaštita vjerske i kulturne baštine te da su se obje strane usuglasile i da će osigurati transparentan protok novca za podršku srpske zajednice na Kosovu. Nakon inicijalnih razgovora na tehničkoj razini premijeri su dogovorili nastavak suradnje na poljima energetike i telekomunikacija na nivou stručnjaka, navodi se u priopćenju.

Dogovoreno je i da se pojača suradnja komisija za nestale osobe te da se novi sastanak održi 17. siječnja.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙